Titokban egyezkednek a tálibokkal Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Szaúdi nyomásra titkos tárgyalások indultak a nyáron a legfelsőbb tálib vezetéssel, hogy véget vessenek az afganisztáni erőszaknak - írja a brit Observer. A lap szerint a kapcsolatot már felvették a felek és ismertették egymással igényeiket is, ám az egyeztetések a következetlen tálib követelések miatt zátonyra futottak. A szélsőségesek többek között fontos minisztériumokat és szigorú iszlám törvénykezést akarnak a békéért cserébe.
Vágólapra másolva!

Titkos tárgyalásokat folytatnak az afganisztáni konfliktus rendezéséről a tálibokkal - írja a brit Observer. A lap szerint a tárgyalások fő mozgatórugója Szaúd-Arábia, de a britek is támogatják a megbeszéléseket.

A példa nélküli egyeztetések - eddig csak helyi tálib parancsnokokkal folytak ilyenek, a szélsőséges mozgalom pakisztáni Kvetta közelében székelő vezetésével még nem - egyik főszereplője egy magas rangú egykori tálib vezető, aki Kabul, a szélsőségesek pakisztáni bázisai és európai fővárosok között ingázik.

Nagy-Britannia szállítással és diplomáciai segítséggel támogatta a tárgyalásokat, jóllehet a londoni külügy azt állítja, nem tudnak a szaúdiak kezdeményezéséről. A britek hivatalosan addig nem akarnak tárgyalóasztalhoz ülni, amíg a szélsőségesek nem hagynak fel az erőszakkal.

A brit lap értesüléseit afganisztáni források is megerősítették, ám jelezték, hogy az utóbbi időben zátonyra futottak a tárgyalások. Az egyik akadályozó tényező a harcok fellángolása - nyáron 2001 óta nem látott hevességgel dúltak a csaták -, a másik pedig a következetlen tálib követelések. "Mindig mást és mást akarnak. Az egyik nap ezt, a másik nap azt" - idézett a lap egy a tárgyalásokat jól ismerő afgán kormánytanácsadót.

Az egyeztetést a szaúdiak kezdeményezték idén nyáron, a közvetítők követeléseket és ezek teljesítésének feltételeit szállították egyik féltől a másikig. A táliboknak állítólag 11 pontos listájuk van, amelynek teljesítése esetén hajlandóak lennének felhagyni az erőszakkal. Többek között fontos minisztériumok vezetését, szigorú saría törvénykezést és a nyugati csapatok kivonását akarják elérni. Jelenleg Hamid Karzai afgán elnök válaszát várják.