Videón fejezi ki részvétét a franciákat gyilkoló afgán hadúr

Vágólapra másolva!
Egy tálibokhoz húzó afgán hadúr vállalta magára a tíz francia katona életét kioltó, Kabul közelében történt augusztusi támadást. Erről egy videofelvétel tanúskodik, amelyen Gulbuddin Hekmatjar felsorolja a francia áldozatokat, és részvétét nyilvánítja ki családjuknak.
Vágólapra másolva!

Gulbuddin Hekmatjar afgán hadúr vállalta magára azt az augusztusi támadást, amelyben tíz francia katona vesztette életét. Ez egy privát afgán sajtóügynökséghez hétfőn eljuttatott videofelvételből derült ki. A támadást korábban a tálibok vállalták magukra, akik a Hekmatjar vezette Hezb-i Iszlami szélsőséges fegyveres szervezet külön csoportját képezik. A videofelvételen Gulbuddin Hekmatjar közölte a harcokban elesett francia katonák nevét, és részvétét nyilvánította családtagjaiknak.

A Kabultól 60 kilométerre keletre, Szárubi körzetében járőröző francia katonákat augusztus 18-án támadta meg 140-170 afgán lázadó. Az összecsapásban tíz francia katona elhunyt, és 21 megsebesült. Ez volt az afganisztáni nemzetközi erők legsúlyosabb vesztesége azóta, hogy Afganisztánban 2001-ben megbuktatták a tálibok rendszerét. A tíz francia katona halála miatt heves bírálatok érték a párizsi kormányzatot.

Jelenleg 3000 francia katona szolgál Afganisztánban az ISAF kötelékében, közülük csaknem 1800 Kabulban és a fővárostól északkeletre fekvő Kapisza tartományban. Kabulban a francia katonák augusztus 5-én vették át a főváros térségének parancsnokságát.