Szembeszáll az al-Kaidával a szaúdi főmufti

Vágólapra másolva!
A gonosz ideológiájának nevezte az al-Kaida által terjesztett gondolatokat a szaúdi főmufti. Abdelazíz Al al-Sejk sejk szerint a terroristák is felelősek az iszlám világban terjedő zűrzavarért és korrupcióért.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia muftija felszólította a világ muszlimjait, hogy harcoljanak a "gonosz ideológiája" ellen, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat terjeszt. Abdelazíz Al al-Sejk sejk szerint a "terror elleni igazi harc" nem más, mint küzdelem ama ideológia ellen, amely hozzájárult az iszlám világban a zűrzavar és a korrupció terjedéséhez. Az arab vallási vezető az As-Sark Al-Auszat című lapnak adott interjújában beszélt erről.

A muszlimok - a média, az egyetemek, a mecsetek hitszónokai, valamint a szülők - felelősek e küzdelem sikeréért. Márpedig siker csak akkor következhet be, ha isten segítségével képesek leszünk bezárni a "gonosz birodalmának kapuit" - mondta az iszlám királyság legmagasabb rangú vallási méltósága.

A mufti egyúttal szembeszállt azzal, hogy kedvezőtlen színben tüntessék fel a vahhábizmust, az iszlám egyik puritán változatát, amely államvallás Szaúd-Arábiában. Elsősorban a síiták vetik a szaúdi vahhábiták szemére, hogy túlzottan szigorúan és intoleránsan értelmezik a hitet. A bírálók szerint végső soron ez ösztönzött véres tettekre olyan fanatikusokat, mint amilyen Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére.