Kiszabadították az Egyiptomban elrabolt turistákat

Vágólapra másolva!
Szabadok az Egyiptom déli részén tíz napja elrabolt európai turisták - jelentette az egyiptomi televízió. Már a főváros, Kairó felé tartanak, és jól vannak. Elrablóik felét állítólag megölték.
Vágólapra másolva!

Kiszabadították az összes turistát Egyiptomban, akiket tíz napja raboltak el az ország déli részén. A 11 európai utazó (5 olasz, 5 német és egy román), valamint nyolc helyi kísérőjük jó egészségnek örvendenek, és már úton vannak Kairó felé - írja a BBC.

A turisták kiszabadulását Franco Frattini olasz külügyminiszter is megerősítette. Szerint kiszabadulásuk nemzetközi együttműködés eredménye. "Nagyon hálásak vagyunk azon államok hatóságainak, akik együttműködtek velünk" - mondta.

Az egyiptomi televízió egy magas rangú tisztviselőre hivatkozva azt közölte, hogy nem fizettek váltságdíjat a túszokért (elrablóik több millió dollárt akartak a német kormánytól). A MENA egyiptomi hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a túszejtők felét megölték, legalábbis Mohammed Huszein Tantavi egyiptomi védelmi miniszter ezt jelentette Hoszni Mubarak államfőnek.

Előző nap az emberrablók egyik csoportja már öszecsapásba keveredett a szudáni hadsereggel. A sivatagi üldözéses lövöldözésben a bűnözők közül hatot megöltek, kettőt elfogtak. Kocsijukban a szudáni hatóságok szerint arra utaló dokumentumokat találtak, hogy a túszejtésben egy darfúri lázadó szervezet, a Szudáni Felszabadítási Hadsereg egyik csoportja is közreműködött. Mások helyi törzsi fegyvereseknek, vagy banditáknak vélik az emberrablókat.

A turistacsoport, illetve kísérőik egy sivatagi kiránduláson voltak Egyiptom délnyugati részén, Gilf al Kebir vidékén, messze a népszerű amikor a fegyveresek elrabolták őket két hete pénteken. Az emberrablók nagyobb, 35 fős csoportja előbb Szudánba, majd - a helyi hatóságok szerint - Csádba hurcolta őket, de arról is érkezett jelentés, hogy Líbiába vitték a túszokat. Szabadon bocsátásukért 8,8 millió dollárt követeltek Németországtól az emberrablók.