Legkevesebb 168 embert tapostak agyon egy indiai templomban

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 168 zarándokot tapostak agyon egy nyugat-indiai hindu templomban támadt tülekedésben. A sérültek száma mintegy 150.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 168 zarándokot tapostak agyon kedden reggel egy hindu templomban támadt tülekedésben az India nyugati részén fekvő Rádzsasztán államban.

A tragédia a történelmi emlékhelyeiről messze földön híres Dzsodhpur XV. századból való Csamunda hindu templomában történt, amely egy erőd közepén áll. A sérültek száma mintegy 150, közülük többen súlyos állapotban vannak.

A tömegszerencsétlenséget az okozta, hogy egy belső fal leomlott, maga alá temetve több zarándokot. A helyszínen pánik tört ki, és egymást taposták halálra a menekülni próbálók. A szentélyben és körülötte közel 25 ezren zsúfolódtak össze a tragédia időpontjában.

Indiában nem ritka, hogy emberek halnak meg vallási ünnepeken a tömegben. Augusztus elején egy hegyvidéki észak-indiai templomban legkevesebb 145 embert, többségükben nőt és gyermeket tapostak agyon egy hindu templomnál India északi részén. A tragédiát az okozhatta, hogy a heves esőzés miatt több kő meglazult a templom felé vezető szűk lépcsős út mentén, és nyolc-tíz darab lehullott. A zarándokok menekülni kezdtek lefelé, közben kidőlt egy út menti vaskorlát. Az acélszerkezet nem bírta ki a tömeg nyomását, a földre került zarándokokon pedig a többiek átgázoltak.

Hétfőn két pokolgépes merénylet is történt India nyugati részén, a támadásoknak legalább öt halottja és több tucat sebesültje van.