A magyar nyelv miatt feljelentették Kovászna önkormányzatát

2008.10.01. 13:10

Feljelentették a romániai Kovászna megye önkormányzatát, amiért egy könyvtáros állásra kiírt pályázatban feltételként szabták meg a magyar nyelv ismeretét. Az ügy az Országos Diszkriminációellenes Tanács elé kerül.

Feljelentették a Kovászna megyei önkormányzatot a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, mert az önkormányzat kritériumként szabta meg a magyar nyelv ismeretét a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói tisztségére pályázók számára - mondta Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke. A könyvtár igazgatóját már ki is nevezték. A magyar nemzetiség nem volt feltétele az állás megpályázásának, de a nyelvismeret megkövetelése Tamás Sándor szerint természetes volt, mivel a könyvtár látogatóinak elsöprő többsége, nagyjából 90 százaléka magyar anyanyelvű.
    
Tamás szerint korábban is volt arra példa, hogy a magyar nyelv ismeretét feltételül szabták álláshelyek betöltésére kiírt pályázatoknál. A tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a kétnyelvűséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK