Milliárdossal alapított új orosz pártot Gorbacsov

Vágólapra másolva!
Erősebb parlamentért, jogi és gazdasági reformokért, a független sajtó megerősítéséért küzd majd az ideiglenesen Független Demokraták néven futó új párt, amelyet Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár és Alekszander Lebegyev orosz milliárdos alapított.
Vágólapra másolva!

Alexander Lebegyev orosz milliárdossal közösen alapít pártot Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió egykori kommunista pártfőtitkára. A bankár és üzletember Lebegyev, akinek cége 30 százalékos részesedéssel bír az orosz Aeroflot légitársaságban, szerdán jelentette be a pártalapítást. Azt mondta, jogi és gazdasági reformokért, erősebb parlamentért, "kevesebb államkapitalizmusért", és az orosz független média megerősítéséért fognak kampányolni - írja a brit Guardian.

"Országként nem fejlődhetünk tovább független politikai intézmények nélkül" - indokolta a pártalapítást Lebegyev, aki meg nem alkuvóként jellemezte az új pártot. Az üzletember szerint nem vágynak szélsőséges párttagokra, annál inkább közgazdászokra és az orosz gazdaság átalakításában jelentős szerepet játszó jobboldali párt tagjaira. Lebegyev közölte, a pártot nem saját zsebéből finanszírozza majd, hanem más "nem állami forrásokból".

Ideiglenesen Független Demokratáknak nevezték el a pártot, amelynek elsődleges célja Gorbacsov politikai szervezete, a Szociáldemokrata Unio alelnöke szerint nem a parlamentbe jutás, hanem hogy "a fiatalok megvalósíthassák magukat az új politikában".

A két pártalapító közösen a független Novaja Gazeta 49 százalékának tulajdonosai. Ennél az újságnál dolgozott a Kremlt számtalanszor bíráló, 2006 őszén meggyilkolt Anna Politovszkaja. Gorbacsov 1990-ben Nobel-békedíjat kapott a szovjet blokk békés átalakulásáért, ám hazájában hamar elvesztette népszerűségét a rendszerváltást követő gazdasági és politikai káosz miatt.