Emberei bántalmazása miatt aggódik az ENSZ főtitkár

Vágólapra másolva!
Közel ezerötszáz támadás érte a világ különböző tájain az ENSZ dolgozóit és segélymunkásait az előző évben - derül ki egy Ban Ki Mun ENSZ főtitkár által közzétett jelentésből. A idén június 30-cal bezáruló évben 25 ENSZ-est öltek meg, az egy évvel korábbi időszakban 16-ot.
Vágólapra másolva!

Riasztó méreteket öltött az ENSZ-személyzet és a világszervezet humanitárius dolgozói elleni erőszak - figyelmeztetett Ban Ki Mun ENSZ főtitkár. Az ENSZ-közgyűlés elé terjesztett jelentésében Ban Ki Mun azt írja, hogy a június 30-al bezáruló évben 25 ENSZ-dolgozót öltek meg, miközben egy évvel korábban 16 haláleset történt. Az ENSZ dolgozói ellen leggyakrabban Afrikában hajtottak végre támadásokat.

A segélymunkások számára is "fekete év" volt az idei: közülük 63-an vesztették életüket világszerte. A humanitárius misszió legnyugtalanítóbb jelensége továbbra is az emberrablás és a túszejtés - áll a jelentésben.

A szóban forgó időszakban 490 nem halálos kimenetelű támadás érte a világszervezet épületeit, létesítményeit és konvojait. A főtitkár szerint 546 esetben zaklatták vagy megfélemlítették a világszervezet alkalmazottait, 578-szor történt rablás, 263-szor tettlegesség, illetve 99-szor fosztogatás. Ban Ki Mun szerint 160 ENSZ-dolgozót a helyi hatóságok tartóztattak le. Hasonlóan riasztók a humanitárius missziókra vonatkozó adatok is.