Egy durva bucukarival kezdődött minden

Vágólapra másolva!
Egy halálra vert jonokucsi, egy bundagyanúba keveredett jokozuna, drogozó külföldi makucsik és egy örökre eltiltott orosz rikisi, aki azzal fenyegetőzik, hogy kitálal. Szinte egytől egyig szerepet játszhatnak az ősi japán sport, a szumó megújításában, amelyhez példátlan botrányok sora vezetett. A szumó évezredesnek tartott hagyományai sokak szerint a kezdők feudális módszerekkel való megtörését, emberi jogaik sárba tiprását és a versenyeket befolyásoló korrupciót leplezik.
Vágólapra másolva!

Tokitaizan (rendes polgári nevén Takasi Szaito) nem volt jó rikisi vagyis szumós. Alig egy hónapja íratta be apja a hírneves Tokicuzake Bejába (a Tokicuzake istállóba), de valószínűleg nem feküdt neki a közösség szigorúan szabályozott élete. Nem élvezte, hogy mindenhova csak alacsony versenyzői rangjához méltó getában - kopogós faszandálban - mehet, és azt sem, hogy mint kezdőnek, a legalantasabb munkákat kellett elvégeznie: kitakarítani a mosdót, tartani a törülközőt a magasabb rangú szumósoknak, kuktáskodni az ebédfőzésnél, és mindezek mellett edzeni hajnali öttől, üres gyomorral.

Persze kijárt neki is a szundikálás és a sör a bőséges csankonabe (húsos, halas, zöldséges raguból és rizsből álló szumós ebéd) után - ez az étrend ugyanis a legalkalmasabb arra, hogy felhízlalja a szumósokat. De Tokitaizant nem csábította sem az ebéd, sem a hízás, pláne nem a kemény edzések, például a csonttörő bucukari-geikó gyakran büntetés céljából is alkalmazott gyakorlata, amikor teljes erővel a mellkasának ront egy általában nagyobb testű társa, akit a földre kell löknie a megtámadottnak.

Tokitaizan kétszer is megszökött szumó-istállóból. Mind a kétszer visszavitték. Előbb összetörték mobiltelefonját, majd újra és újra bucukari-geikót csináltak vele. Egy alkalommal nagyon megnyomorgatták, a szokásos 3-4 perc helyett fél órán keresztül bombázták bucukarikkal.

Szívelégtelenség baseballütőtől

Tokitaizen másnap egy hasonló gyakorlat után összeesett és meghalt. A nagyrabecsült sport jó hírnevét féltő rendőrség kurtán zárta le a nyomozást, megállapították, hogy szívelégtelensége volt, az istálló vezetője, Junicsi Jamamoto pedig felajánlotta szüleinek, hogy kifizeti hamvasztását. De siettette a dolgot és ez gyanússá vált a szülőknek, akik elhűltek, amikor megkapták fiuk holttestét: tele volt karcolásokkal, ütésnyomokkal. Azonnal kórbonctani vizsgálatot kértek.

Kiderült, hogy a Tokitaizennel alkalmazott bucukari-geiko eltért a hagyományos gyakorlattól: fémből készült baseball-ütővel, sörösüveggel ütötték, égő cigarettával kínozták. Az ütések okozta sokkba halt bele. Mestere és magasabb rangú társai gyakorlatilag agyonverték a fiút. A befolyásos japán Szumó Szövetség a haláleset után nyolc, a gyilkossággal való megvádolása után egy hónappal rúgta ki a mestert, az emberölésben részt vevő társait eltiltották a versenyzéstől, és kilátásba helyezték kicsapásukat. Még a japán miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

Egy valóra váló jóslat

A brutális eset megrázta a sport népes rajongótáborát, pláne, hogy utána egy felmérésből kiderült: Japán 53 szumó-istállójának 90 százalékban alkalmaznak baseballütőket vagy hasonló eszközöket az edzéseken, és az istállók harmadában rendszeres a rikisik terrorizálása. "Biztos vagyok benne, hogy a szülők nem szívesen küldik majd csemetéiket ilyen ijesztő helyre. Vissza fog esni a japánok részvétele, és több külföldi özönlik majd a sportba, ami még tovább ront majd a szumó hírnevén" - nyilatkozta a Washington Postnak Nobujosi Cujigucsi sportügyvéd. Jóslata hamar bevált.

Külföldi származású szumósokkal korábban is akadtak problémák. Még Tokitaizan halála előtt kiderült, hogy a mongol származású jokozuna - a szumó legmagasabb rangot elérő versenyzője, bajnoka -, Aszasoriju, aki két éven keresztül az egyetlen jokozuna volt, sérülést hazudott, és nem vett részt kötelező megmérettetéseken, miközben egy jótékonysági focimeccsen azért játszott. Ezen kívül bundagyanú is felmerült vele szemben, és ringbeli, illetve azon kívüli viselkedését is sok esetben találták bajnokhoz méltatlannak. Aszasoriju felfüggesztést is kapott - két bajnokságon nem indulhatott -, a sport történetében először szabtak ki ilyen büntetést jokozunára.

Példátlan botrányok sora

Idén augusztusban egy orosz származású szumósnál, Vakanohónál marihuánát találtak, majd alig pár héttel később - miután rajtaütésszerű drogteszteket végeztek a szumó két legfelsőbb osztályában versenyző 69 rikisi, a dzsurijók és a makúcsik körében - újabb két orosz, Roho és Hakurozan bukott le: pozitív lett a marihuána-tesztjük. Utóbbiak tagadják, hogy fogyasztottak volna a szerből, de a felháborodás óriási volt.

A botrányok nyomán Vakanohót egy életre eltiltották a profi szumótól - amire még nem volt példa a sport története során - a Szumó Szövetség vezetője, Kitanomu pedig lemondott. A befolyásos sportszövetség élére - megint csak példátlan módon - három kívülállót neveztek ki, pedig a vezetők korábban mindig egykori szumó-versenyzőkből, edzőkből lettek.

De a java még csak ezután következett. Az eltiltott Vakanoho - polgári nevén Szoszlan Alekszandrovics Gaglojev - hétfőn - nevek említése nélkül - bundázással és drogozással vádolta meg az egész szövetséget. Azt állította, pénzt kapott azért, hogy egyes meccseket elveszítsen, amiről a mesterek is tudtak, de nem szóltak, mert ők is benne voltak az ilyen ügyletekben. Vakanoho azzal fenyegetőzött, hogy bíróság előtt részletesen is beszámol a visszaélésekről.

Megtöri a csendet

Vakanoho állításai döntőek lehetnek abban a perben is, amelyet a szövetség indított rágalmazás miatt indított egy japán lap ellen. A lap egy Aszasorijuval kapcsolatos bundaügyről írt.

A szövetség erősen feudális jelegű szervezet, amely a sport minden szintjét a maga törvényei szerint irányítja, a jegyeladástól az újoncok felvételén át a bajnokságok megszervezéséig. Tagjai szite kizárólag egykori versenyzők lehetnek, akik öröklik, megvásárolják, ritkább esetben kiérdemlik a tagságot. Tagjai üzemeltethetik a szumó-istállókat, a (ahol tanítványaikért fejpénzt kapnak), de amúgy is jó pénzt húznak a tagságért, és hallgatnak a piszkos ügyekről.

Egy, a brit Timesnak nyilatkozó veterán szumó-újságíró szerint Vakanoho vádjai óriási károkat okozhatnak, mivel azzal, hogy megtöri a hallgatási fogadalmat - ráadásul külföldiként -, fellebbenti a szumóra boruló, a gyanú szerint annak sötét belső világát elfedő fátylat, ami további botrányokat robbanthat ki. Még soha nem fordult elő, hogy bárki még csak hasonlókkal állt volna elő a zárt szövetség berkeiből.

Forrás: Getty Images

Hagyomány és modernitás

Már a 2007-ben napvilágra került esetek után temetni kezdték a japán eredetmítoszban kulcsszerepet játszó ősi sportot. A New York Times szerint a botrányokban a japán társadalom legfőbb problémája jelenik meg: a hagyomány és a modernitás közötti konfliktus. Előbbi hívei szerint a változásba belehal a szumó, bár egészen a 19. század végéig folyamatosan változtak szabályai. A modernizáció hívei szerint épp a szigorú szabályok köti gúzsba a szumót, amelyek némelyike valóban ezredévekre nyúlik vissza.

Sokan a hagyományra hivatkozva követelik a külföldi - gyakran szegényebb országból származó, a gyanú szerint a sportot csak a pénzért, nem szívből űző - versenyzők kizárását. Csakhogy külföldi versenyzők híján - még ha csak korlátozott számban is vehetnek fel ilyeneket - gondban lennének az istállók. Egyre kevesebb a szegény vidéki fiatal, akik hagyományosan a szumósok utánpótlását jelentették. 2006-ban csak 84-en jelentkeztek, miközben az 1990-es évek elején még több mint kétszer ennyi fiatal vállalta a szigorúan szabályozott rikisi-életet a dicsőségért és a pénzért.

Eljött az idő

Ráadásul hiába vannak kevesen a külföldiek, sokkal jobban szerepelnek a helyieknél. Miközben az összesen 723 rikisi közül 61 volt külföldi 2007-ben, japán születésű versenyző 2000 óta nem érte el a legmagasabb, jokozuna ragot. Az aktuális banzuke - a bajnokságok előtt kiadott hivatalos ranglista - szerint a két jelenlegi jokozuna mongol. Az utánuk következő négy ózeki között egy bulgáriai születésű rikisi van. A következő, sekivake rang két helye közül az egyiket egy mongol, az ezt követő komuszubi rangot pedig egy észt és egy másik mongol versenyző birtokolja. A soron következő 30 maegasira rangú versenyző közül legalább hat külföldi - grúzok, mongolok és egy dél-koreai.

Úgy tűnik tehát, ha a sport élni akar, kénytelen lesz változtatni. Csak az a kérdés, hogy mit és hogyan? Egyesek az újoncok korhatárának megemelését javasolják, mások a főiskolai szumó-klubok legjobbjaiból válogatnák be az új profi versenyzőket. Egy visszavonult versenyző, Noriki Mijasita nemzetközi profi ligát képzel el, amelyben a japán bajnokságok jelentik a csúcsot. "Eljön az idő, amikor felül kell vizsgálnunk a hagyományokat. Azt hiszem, ez az idő most elérkezett a szumó világába is" - mondta a New York Timesnak.