Év végéig kivégzik a Bali szigetén robbantókat

Vágólapra másolva!
Készen állnak a hatóságok a bali szigeti robbantás elkövetőire kiszabott halálos ítélet végrehajtására - közölte a jakartai ügyészség szóvivője. A 2002 októberében elkövetett merényletben 202 ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Indonéziában az év végéig kivégzik a 2002-ben, Bali szigetén elkövetett robbantásos merénylet három halálra ítélt elkövetőjét - közölte pénteken Jakartában egy igazságügyi tisztviselő.Jasman Panjaitan, az ügyészség szóvivője elmondta: egyelőre nem határozták meg a kivégzés pontos időpontját, de készen állnak annak végrehatására.

A három elítéltet - Amrozi Nurhasyimot, Ali Ghufront és Imam Samudrát - 2003-ban ítélték golyó általi halálra a két zsúfolt éjszakai klubban elkövetett, 202 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletért. Az ügyben eddig három felülvizsgálati kérelmet utasítottak el az igazságügyi hatóságok, és az elítéltek már kimerítettek minden fellebbezési lehetőséget.

Az alkotmánybírósághoz legutóbb olyan beadvánnyal fordultak, hogy a golyó általi halál a kínzás egy formája, mert az nem szavatolja az azonnali halált. Ők azt szeretnék, hogy lefejezzék őket.

A három férfi a héten, a muzulmán böjti hónap vége alkalmából megismételte, hogy nem sajnálja a történteket. Az eljárás során sem mutattak megbánást. Azt mondták, hogy tettükkel az Afganisztánban és másutt megölt muszlimok halálát bosszulták meg. Imam Samudra, aki kulcsszerepet játszott a merényletek tervezésében és végrehajtásában, a merényletekről írott könyvében védelmébe vette a terrorcselekményeket, azt írta: azok részei a Nyugat elleni szent háborúnak.

Feltételezések szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő Jemaah Islamiyah regionális terroristacsoport szervezte meg Balin, Indonézia népszerű déli üdülőszigetén a 2002-es robbantásos merényleteket.