Megkerült az Amerikában eltűnt magyar cserediák

Vágólapra másolva!
A családja által felfogadott magánnyomozó megtalálta azt a magyar cserediákot, akinek nyáron veszett nyoma az Egyesült Államokban. A lányt haza akarták küldeni, mire nem sokkal később eltűnt. Brooklynban találták meg, a magyar konzul szerint jól van.
Vágólapra másolva!

Megkerült az Egyesült Államokban eltűnt magyar diáklány, akit szülei hetek óta magánnyomozóval kerestettek. Lefogyott, de jól van, a hétvégén utazik haza - közölte Trombitás Zsófia New York-i konzul pénteken. A 17 éves lány a Rotary Klub szervezésében tavaly utazott ki cserediákként, New York állam egyik kisvárosában, Oneontában helyezték el egy családnál. Innen azonban idén nyáron eltűnt, néhány nappal azelőtt, hogy haza kellett volna utaznia.

A szülők - akik június 4-én jelezték Magyarországról a New York-i főkonzulátusnak a lány eltűnését - egy magyar származású amerikai magánnyomozót fogadtak fel lányuk felkutatására. Egy New York-i magyar lapban megjelent egész oldalas hirdetésben ezer dollárt ajánlottak fel a nyomravezetőnek. A nyomozó a napokban New York városában, Brooklynban akadt a lány nyomára. A konzul szerint "rossz környékre" került, ahol állítólag egy fegyveres rablásnak is tanúja volt. További részleteket a konzul a személyiségi jogokra hivatkozva nem árult el.

A lány viselkedésével a cserediákok számára szigorú feltételeket szabó Rotary Klub nem volt megelégedve, ezért idő előtti hazautazását javasolta. Trombitás Zsófia szerint a lány nem akart visszatérni Magyarországra, erről többször beszélt barátainak.

A lány tavaly ősszel töltötte be 18. életévét, ami hátráltatta a nyomozást, hiszen egy kiskorú után az amerikai hatóságok is nagy erőkkel kutattak volna. Natália diákvízuma ráadásul augusztus 14-én lejárt - mondta a konzul. A Rotary Magyarország azt közölte, hogy "a sokak által eltűntnek hitt fiatal lány megerősítette a Rotary korábbi állítását, miszerint önszántából maradt Amerikában, erre senki nem kényszerítette".

Az előkerült lány számára a New York-i konzulátuson kiállították az ideiglenes útlevelet, hétvégén hazautazik. "Reméljük, hogy rendeződik a sorsa, és tanul ebből a nem túl sikeres kalandból" - tette hozzá a New York-i konzul.