Meglépett négy hajó a szomáliai kalózok elől

Vágólapra másolva!
Négy hajót próbáltak elfoglalni fegyveres kalózok egy nap alatt a szomáliai partoknál. Egy helikopter, és egy hadihajó is az üldözött hajók segítségére sietett, míg egy másik hajó kapitánya vízágyúval futamította meg a támadókat.
Vágólapra másolva!

Egy napon belül négy külföldi teherhajót vettek üldözőbe szomáli kalózok az Indiai-óceánon - közölte pénteken a Kuala Lumpur-i székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Iroda. Először egy egyesült arab emírségekbeli hajót próbáltak elfoglalni, de a térségben cirkáló helikopterek megfutamították a kalózokat.

Alig egy órával később egy Fülöp-szigeteki hajóval próbálkoztak a szomáliak, akiket ezúttal egy hadihajó kergetett el. Ezután egy olasz üzemanyag-szállító hajót kezdtek üldözni, amely viszont gyorsabb volt a náluk. A nap utolsó kiszemeltje egy tajvani konténerszállító volt, amelynek kapitánya egy vízágyú segítségével verte vissza a támadókat.

A tengerészeti hivatal illetékese szerint a térség nagyon veszélyes, és minden hajót óvatosságra intenek. Szomáliai kalózok közel 60 hajót támadtak meg az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon 2008 januárja óta. A napokban az ENSZ felszólította az összes országot, hogy tegyenek katonai lépéseket a kalózok megfékezésére.

Szeptember végén jelentős diplomáciai bonyodalmakat okoztak a kalózok, miután elrabolták az ukrán Faina nevű hajót, mely 33 tankot szállított Kenyába. Névtelen diplomáciai források azt állították, hogy a tankokat dél-szudáni felkelők kapták volna, megsértve ezzel a szudáni kormánnyal kötött békemegállapodásukat.