Tüntetők és rendőrök csaptak össze Mexikóvárosban

Vágólapra másolva!
18 rendőr megsérült és 20 tüntetőt őrizetbe vettek csütörtök este Mexikóvárosban, az 1968-as vérengzés évfordulóján rendezett tüntetésen. A rendőrök és a demonstrálók azután csaptak össze, hogy néhány tüntető falfirkát akart rajzolni a főpolgármesteri hivatal épületére, és társaik megpróbálták megakadályozni, hogy előállítsák őket.
Vágólapra másolva!

Összecsapásokba torkollott csütörtök este Mexikóvárosban az 1968. október 2-i vérengzés 40. évfordulójára rendezett tüntetés. A megemlékezésen mintegy 30 ezer ember vett részt, főleg diákok, valamint szakszervezeti és emberi jogi aktivisták.

Szemtanúk szerint akkor kezdődtek az összetűzések, amikor néhány diák falfirkákat akart mázolni a mexikói főváros történelmi negyedének központjában álló főpolgármesteri hivatal épületére. Amikor elő akarták őket állítani, mintegy 200 tüntető körülvette a rendőröket. Ekkor vetették be a rohamegységeket. Hivatalos adatok szerint 18 rendőr megsebesült és 20 tüntetőt őrizetbe vettek. A városi tanács titkára azt mondta: az összecsapást "nem diákok, hanem provokátorok kezdeményezték", és a "a rendőrök igyekeztek elkerülni minden túlkapást".

1968. október 2-án, néhány nappal a mexikóvárosi nyári olimpiai játékok megnyitója előtt, békés tüntetésre gyűltek össze a diákok a Tlatelolco negyedben, a Három Kultúra terén, amikor a rendőrség és a hadsereg alakulatai, valamint nem azonosított fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. A mexikói kormány 44 áldozat holttestét adta át a hozzátartozóknak, a diákok és a különböző jogvédő szervezetek szerint azonban a halottak száma ennek sokszorosa volt. Egyes források ezernél is több áldozatról beszélnek. A tetteseket azóta sem vonták felelősségre, csupán az akkori belügyminisztert ítélték öt évvel ezelőtt - idős korára való tekintettel - házi őrizetre.

A megmozdulás során a vérengzés helyszínén vérfoltos, szívük helyén galambot hordozó emberi körvonalakat rajzoltak a földre fehér és piros krétákkal az áldozatok emlékére, a tér másik pontján pedig gyertyákkal körülvett oltárt emeltek, amelyre kitűzték a 40 évvel ezelőtti tragédia fotóit. A tüntetők követelték a vérengzés elrendelőinek és végrehajtóinak megbüntetését, és elítélték a jelenlegi elnök, Felipe Calderón politikáját is.