Megölték az iraki al-Kaida egyik bagdadi parancsnokát

Vágólapra másolva!
Amerikai katonák lelőtték azt a férfit Bagdadban, akit számos súlyos iraki merénylet kulcsszereplőjeként tartottak számon. Mahir az-Zubajdi főleg bombamerényleteket szervezett, de részt vett egy orosz diplomata videóra rögzített megölésében is.
Vágólapra másolva!

Megölték az iraki al-Kaida által elkövetett számos súlyos merénylet kitervelőjét Irakban - közölte az amerikai hadsereg. Mahir az-Zubajdi, más néven Abu Asszad, vagy Abu Rami vezette állítólag azt a csoportot, amely a héten 16 ember halálát okozta különböző robbantásos merényletekkel Bagdadban.

Az amerikaiak szerint a férfi volt az al-Kaida parancsnoka az iraki fővárosnak a Tigris folyótól keletre fekvő részében. Az-Zubajdi állítólag kulcsszerepet játszott az utóbbi években Irakban elkövetett a legsúlyosabb merényletekben, és részt vett egy orosz diplomata videóra rögzített megölésében is.

Az amerikai katonák titkosszolgálati jelentések alapján kerítették be a férfit egy házban Bagdad erősen szunnita Adhamíja negyedében. Hangosbemondón keresztül szólították fel feladásra, ám a felszólításra lövésekkel válaszolt. A lövöldözésben egy nő - feltehetően a felesége - is meghalt. Megölését jelentős sikernek értékelték az al-Kaidával folytatott harcban - jelentette a BBC News.