Állítólag nyilvánosság elé állt Kim Dzsong Il

Vágólapra másolva!
Hosszú idő óta először jelent meg Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor a nyilvánosság előtt - állítja az ország hivatalos hírügynöksége. A kommunista vezető, akinek korábban már a haláláról is pletykáltak, állítólag egy focimeccset látogatott meg.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető először mutatkozott a nyilvánosság előtt augusztus közepe óta, egy egyetemi labdarúgó-mérkőzést nézett meg - jelentették szombaton hírszolgálati irodák az észak-koreai hivatalos hírügynökség, a KCNA egyik jelentését interpretálva.

Szeptember elején olyan értesülés vált nyilvánossá Dél-Koreában, hogy Kim beteg, később olyan, amely szerint betegsége miatt augusztusban összeesett. Szeptember 9-én nem volt látható a kommunista állam alapításának 60. évfordulóján rendezett díszszemle nézői között. Később elterjedt a hír, hogy szélütés érte, műtétet hajtottak végre rajta, de állapota gyorsan javul, és továbbra is kézben tartja az államügyeket.

Phenjan azonban cáfolt minden olyan állítást, amely Kim betegségéről szólt. Mindazonáltal már korábban is ismert volt, hogy a 66 éves vezető túlsúlyos és krónikus betegségekkel - cukorbajjal, szívpanaszokkal - küzd.

A KCNA szombati jelentése szerint Kim az apjáról, Kim Ir Szenről elnevezett egyetem alapításának 62. évfordulóján rendezett mérkőzést nézte meg. Az évforduló október 1-jére esett, s nem tudni, hogy a meccset mikor és hol tartották.