Drogcsempészéssel vádolják az afgán elnök testvérét

Vágólapra másolva!
Hamid Karzai afgán elnök fivére drogügybe keveredett - írta vasárnap a New York Times internetes kiadása. Az újság olyan esetekről számol be, amikor Karzai magas politikai pozícióban lévő testvére drogszállítmányokat hagyott futni. Az afgán elnök és testvére tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Drogügybe keveredett Hamid Karzai afgán elnök fivére és ez komolyan aggasztja az amerikai felső vezetést - írja a New York Times című napilap.

A lap internetes oldalán vasárnap névtelenséget kérő amerikai illetékeseket idézve arról írt, hogy az Egyesült Államok kabuli nagykövete, valamint a CIA és a brit titkosszolgálat helyi képviselői 2006 óta többször felhívták az afgán elnök figyelmét a fivérével, Ahmed Vali Karzaival kapcsolatos vádakra.

Karzai azonban eddig nem volt hajlandó teljesíteni azt a kérésüket, hogy testvérét vegye rá az ország elhagyására, mondván, hogy nincsen ellene semmi konkrét bizonyíték. Ahmed Vali Karzai jelenleg a kandahári tartományi tanács vezetője.

A napilap azt állítja, hogy még 2004-ben hatalmas heroin-rakományt fedeztek fel az afgán biztonsági erők Kandahár közelében. A helyi parancsnok azonban kapott egy telefont Ahmed Vali Karzaitól, aki azt kérte, hogy hagyják szabadon távozni a járművet, szállítmányával együtt.

Két évvel később az amerikai és afgán drogellenes hatóságok több mint 50 kilogramm heroint találtak egy másik kamionban, ezúttal Kabul mellett. Az amerikai lap úgy tudja, hogy ezt követően az amerikai nyomozók felfedték a szállítmány és Ahmed Vali Karzai egyik testőre közötti kapcsolatot.

Hamid Karzai és fivére tagadták a vádakat, azt állítva, hogy csupán politikai ellenfeleik támadásáról van szó - írja a The New York Times.