Menesztettek két horvát minisztert és a főrendőrt

Vágólapra másolva!
Hétfőn menesztették Horvátország igazságügyi és belügyi miniszterét, valamint az országos rendőrparancsnokot, miután délelőtt újabb brutális bűntényt követtek el ismeretlenek a horvát fővárosban. A gyilkosság áldozata egy korrupcióval gyanúsított volt kormánytag ügyvédjének a lánya.
Vágólapra másolva!

A horvát kormányfő hétfőn felmentette hivatalából a belügyi és az igazságügyi tárca vezetőjét, valamint az országos rendőrparancsnokot amiatt a délelőtti zágrábi gyilkosság miatt, amelynek az áldozata egy korrupcióval gyanúsított volt kormánytag ügyvédjének a lánya volt.

Berislav Lonceric belügyminiszter és Ana Lovrin igazságügyi miniszter, valamint Marijan Benko menesztését még jóvá kell hagynia a horvát parlamentnek. Mindkét távozó minisztert a horvát kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) delegálta a kormányba. A belügyi tárca élére várhatóan Tomislav Karamanko titkosszolgálati vezető kerül, míg Lovrin utóda Ivan Simonovic lehet. Marijan Benkot Vladimir Faber válthatja fel az országos rendőrparancsnok posztján.

A hétfői gyilkosság június óta már a negyedik brutális bűncselekmény volt Zágrábban. Júniusban egy újságírót vertek össze baseballütőkkel, s két üzletembert is támadás ért. A hatóságok egyelőre nem akadtak nyomra. Az ország államfője, Stipe Mesic szerdára összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését.

Az ismert ügyvéd, Zvonimir Hodak 26 éves lányával két fejlövéssel végzett az ismeretlen tettes egy belvárosi bérház lépcsőházában hétfő reggel. Hodak látja el a jogi képviseletét Vladimir Zagorecnek, a horvát kormány sikkasztással és hivatali visszaéléssel vádolt volt védelmiminiszter-helyettesének. Zagorecet Ausztriában tartóztatták le, és az osztrák hatóságok másfél évnyi jogi kötélhúzás után a múlt héten adták ki Horvátországnak.

A nyugalmazott tábornok az 1991-95-ös horvátországi háború idején a fegyverbeszerzésért volt felelős. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét. Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként az extábornok milliós összegek felett rendelkezett, amelyekből - a zágrábi ügyészség vádirata szerint - több millió eurónak megfelelő pénzösszeget elsikkasztott.