Afgán menekültek tízezreit toloncolja ki Pakisztán

Vágólapra másolva!
50 ezer afgán menekültet toloncol ki Pakisztán az ország északi részéről. A lépést valószínűleg Washingtoni nyomásra teszik meg, mivel a térségben sok menekült áll kapcsolatban a tálibokkal és az al-Kaidával.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni kormány elrendelte mintegy 50 ezer afgán menekült kitoloncolását az afgán határhoz közeli Badzsúr törzsi térségből, arra hivatkozva, hogy sokan közülük kapcsolatban állnak szélsőséges csoportokkal. A kitoloncoltak házait lerombolják, hogy elejét vegyék visszatérésüknek - jelentette be hétfőn a helyi kormányzat egyik illetékese.

Megfigyelők összefüggésbe hozzák az intézkedést azzal, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorol Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök kormányára, tegyen többet az afgán határhoz közeli törzsi térségben meghúzódó szélsőségesek, köztük az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat és az iszlamista afganisztáni tálibok ellen. Washington régóta hangoztatja, hogy a pakisztáni állam vagy nem akar vagy nem képes erélyesen fellépni a szélsőségesek ellen.

Zardari többször is fogadkozott, hogy együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni harcban, de óvatosan kell eljárnia, mert a pakisztáni társadalom jelentős része heves ellenérzéssel tekint a pakisztáni állam Washingtonnal kötött szövetségére.