8 millió dollárt kaphatnak a kalózok az ukrán hajóért

Vágólapra másolva!
Míg a Komszomolszkaja Pravda azt írja, hogy egyelőre folyik az alkudozás a szomáliai kalózokkal a szeptember végén hatalmukba kerített, fegyverekkel megrakott ukrán teherhajó elengedéséért, szerdán a Reuters már azt jelentette, hogy 8 millió dolláros váltságdíjban állapodtak meg velük. A hajón eközben fogyóban az élelem és az üzemanyag.
Vágólapra másolva!

Nyolcmillió dollárra sikerült lealkudni a váltságdíjat azért az ukrán hajóért, amelyet szeptember végén kerítettek hatalmukba kalózok Szomália partjainál. Erről egy a kalózokkal üzleti kapcsolatban álló, magát csak Farahnak nevező szomáliai férfi számolt be szerdán. Farah szerint a pénz csónakon érkezik Dzsibutiból, és az átvétele után két éjszakán belül útjára bocsátják a tankokat, rakétavetőket és lőszereket szállító Fainát - jelentette a Reuters. Az információt egyelőre más források nem erősítették meg.

A hírügynökség megpróbált műholdas telefonon kapcsolatba lépni a hajón lévő kalózokkal, ám azok már nem akarnak nyilatkozni, jóllehet a múlt héten több alkalommal is adtak telefonos interjút. A 20 főnyi legénységgel fogva tartott, a szomáliai Hobyo közelében horgonyzó hajót 50 kalóz őrzi, akiket amerikai hadihajók figyelnek a közelben. A Reuters szerint az alkuról hírt adó Farah korábban is adott már át megbízható információkat.

A Reuters információjának ugyanakkor ellentmond az orosz Komszomolszkaja Pravda értesülése. A lap szerint még folynak az alkudozások, de ezt akadályozza, hogy a kalózok mindig más és más összeget követelnek. Eredetileg kétmillió dollárt kértek, aztán meglátták a szállítmányt és 35 millióra emelték a váltságdíjat, majd további többszöri változtatás után ötmillió dollárnál állapodtak meg.

Az összeg messze meghaladja a tulajdonos Tomex hajózási társaság lehetőségeit. A Tomex azt reméli, hogy a követelés nagyságrendekkel csökken majd, amint megérkezik a helyszínre küldött Nyeusztrasimij (Rettenthetetlen) orosz torpedóromboló, amelynek legénysége vélhetően a hajó nevének megfelelően jár majd el, ellentétben az amerikai hadihajóval, amelyik megelégszik a passzív megfigyeléssel - írja a Komszomolszkaja Pravda.

A hajón eközben fogyóban az élelem és az üzemanyag, előbbi már csak négy napra, utóbbi két napra elegendő maradt - írja a lap Viktor Nyikolszkij első tiszt a hajó tulajdonosának adott jelentésére hivatkozva. Nyikolszkij közölte azt is, hogy a Fainán a húszfős személyzet mellett már 60 kalóz tartózkodik, noha a múlt héten még csak negyvenen voltak. Kedden kihajtották a legénységet a fedélzetre a kalózok, hogy lefényképezhessék és videózhassák őket a közelben álló amerikai torpedórombolóról érkezett katonák. A fényképekre az alkudozáshoz volt szükség, hogy bemutassák: mind a 20 fő - 17 ukrán, két orosz és egy lett - él és egészséges.

Vlagyimir Kolobkov, a Faina orosz kapitánya szeptember 28-án szívrohamban elhunyt, mert az amerikai torpedóromboló az orosz tengerészt az állampolgárságát alátámasztó igazolás híján nem volt hajlandó a fedélzetére venni és orvosi ellátásban részesíteni.