Bezárhatják és dolgoztathatják az olasz graffitiseket

Vágólapra másolva!
Egy olasz törvénytervezet szerint a nyakon csípett graffitisek a jövőben választhatnak: félév házi őrizet, vagy ugyanannyi ideig tartó közmunka, esetleg forintba átszámolva sokmilliós pénzbírság. A leendő jogszabály arra a háztulajdonosra is milliós pénzbüntetést szabna ki, aki három hónapon belül nem takarítja le az összefestett házát.
Vágólapra másolva!

Hat hónapra elzárásra kerülhetnek a tetten ért graffitisek Olaszországban a kormány tervei szerint. A kabinet elé pénteken kerülő törvénytervezet alapján a festés közben elfogott firkálók választhatnak: hathónapos házi őrizet vagy félévnyi közmunka, esetleg 30 ezer euró (7,6 millió forint) pénzbüntetés.

Mostanáig legfeljebb ezer euró pénzbüntetést lehetett kiszabni graffitizésért. A jogszabálytervezet kötelezné a háztulajdonosokat, hogy három hónapon belül tisztítsák meg az összefirkált-összefújt falakat. Ennek elmulasztása 10 ezer eurós büntetést vonna maga után - jelentette az Il Giornale.

A milánói napilap szerint a szigorítással párhuzamosan a városi önkormányzatok szabad fal- vagy egyéb felületeket kívánnak biztosítani, amelyeket a graffitisek kedvükre telefesthetnének. Az olasz nagyvárosok vezetői így próbálják elősegíteni, hogy leszokjanak a tilosban firkálásról a graffitisek, akiket egyébként rendkívül ritkán érnek tetten a hatóságok.