Háborús helyzet alakult ki Ruanda és Kongó között

Vágólapra másolva!
Katonai támadással vádolta meg csütörtökön a Kongói Demokratikus Köztársaság a szomszédos Ruandát.  Ruanda nevetségesnek minősítette Kongó állítását. Az ENSZ békefenntartói nem tudták sem megerősíteni, sem megcáfolnia hírt.
Vágólapra másolva!

Antipas Mbusa Nyamwisi, a Kongói Demokratikus Köztársaság külügyminisztere azután vádolta meg Ruandát, hogy fegyveres lázadók szerdán elfoglaltak egy katonai bázist Észak-Kivu tartomány Rumangabo településén. A miniszter azt mondta: a lázadók vezetője, Laurent Nkunda "csak egy fa, amely eltakarja az erdőt", mert szerinte igazából egy ruandai zászlóalj foglalta el a támaszpontot. "A háború már megkezdődött. Most le kell állítani" - mondta a külügyminiszter.

A ruandai kormány nevetségesnek minősítette a vádat, nagykövete pedig arra hivatkozott, hogy a térségben jelen vannak az ENSZ békefenntartó erői, amelyektől szerinte már az egész világ tudná, ha ruandai katonák lennének ott.

Az ENSZ-erők (MONUC) szóvivője közölte, hogy ismerik az ellentmondásos beszámolókat a helyzetről, és tárgyalóasztalhoz akarják ültetni a feleket.