Előre aggódik Kína a Nobel-békedíj miatt

Vágólapra másolva!
Pénteken jelentik be Oslóban a Nobel-békedíj idei nyertesének nevét. Az előzetes találgatások szerint kínai és orosz jogvédők szerepelnek a díjra esélyesek nem hivatalos listáján. A norvég Békekutató Intézet igazgatója Hu Csia kínai emberi jogi harcost tartja a legesélyesebbnek, aki jelenleg börtönben van.
Vágólapra másolva!

Pénteken jelentik be, ki nyeri idén a Nobel-békedíjat. Bár a jelöltek nevét nem hozzák nyilvánosságra, minden évben sok találgatás lát napvilágot az esélyesekről.

Idén emberi jogi tevékenységért ítélhetik oda a Nobel-békedíjat. Ennek részben az az oka, hogy 2008-ban ünneplik az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának 60. évfordulóját, ráadásul a jubileum egybeesik a Nobel-díjak ünnepélyes átadásának napjával (december 10.).

Két kínai emberi jogi harcost, Kao Cse-senget és Hu Csiát tartja a leginkább esélyesnek a kitüntetésre Stein Toennesson, a norvég Békekutató Intézet igazgatója. Nem javult az emberi jogi helyzet Kínában az olimpia nyomán, pedig sokan ebben reménykedtek, ehelyett a számtalan biztonsági intézkedéstől volt hangos a sajtó - mondta Toennesson, aki ezért is elképzelhetőnek tartja, hogy a bizottságnak egy kínai aktivistára esik a választása idén.

A két esélyes korábban börtönbe került nézeteiért Kínában, Hu Csia jelenleg is börtönbüntetését tölti. A kínai külügyminisztérium úgy kommentálta esetleges jelölésüket, hogy a békedíj odaítélése a múltban is többször szembement az eredeti céllal, azzal, hogy a világbéke és az emberi fejlődés képviselőit díjazzák - írta a BBC. "Mindenki tudja, miféle ember Hu Csia: egy bűnöző, akit az államhatalom megdöntésére irányuló felbujtás miatt elítélt az igazságszolgáltatás" - mondta az MTI szerint Csin Kang kínai külügyi szóvivő.

Hu Csia AIDS-aktivista az egyik legismertebb kínai emberi jogi harcos a BBC szerint. Többször hozott nyilvánosságra olyan eseteket, amikor kínai emberi jogi aktvisitát vagy külföldi jogvédő szervezet munkatársát bántalmazták. Tavaly áprilisban három és fél év börtönbüntetésre ítélték felforgatásra való buzdításért. Felesége házi őrizetben van.

Kao Cse-seng író és ügyvéd, aki számos esetben védett kínai polgárokat az állammal szemben. Többször zaklatták, megverték nézeteiért. Pár éve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 2007 szeptembere óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor elhurcolták otthonról, állítólag megkínozták, majd ezt követően megpróbált öngyilkos lenni.

Toennesson szerint szóba jöhet még Lidia Juszupova orosz jogász, emberi jogi harcos és a vietnami kommunista rendszer ellen tiltakozó Thich Quang vietnami buddhista szerzetes győzelme is. Rajtuk kívül esélyesek lehetnek még olyan nemzetközi szervezeteknek is, mint a kazettás bombák használata ellen fellépő nem kormányzati szervezeteket tömörítő Cluster Munition Coalition vagy a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet. A BBC az esélyesek közé sorolta még Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezetőt is.

"Mindig érdeklődéssel figyeljük Stein Toennesson előrejelzéseit" - csak ennyit mondott a Nobel-díj bizottság elnöke, Geir Lundestad a találgatásokról. Többet nem volt hajlandó hozzáfűzni, és csak annyit árult el, hogy 197 jelölés érkezett a testülethez.

Tavaly Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) kapta a tízezer svéd koronával járó kitüntetést, a klímaváltozás elleni erőfeszítéseikért.