Vágólapra másolva!
Tizenkét napra büntetőzárkába került a Jukosz orosz olajtársaság egykori tulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij. Az intézkedés oka, hogy egy folyóirat nyilvánosságra hozta Hodorkovszkij Borisz Akunyin orosz íróval folytatott levelezését.
Vágólapra másolva!

Mihail Hodorkovszkij 12 napra újra büntetőzárkába került a csitai fogházban, ezúttal azért, mert az Esquire című folyóirat lehozta Borisz Akunyin íróval folytatott levelezését - közölték csütörtökön a Jukosz orosz olajtársaság egykori tulajdonosának ügyvédei. A büntetést a fogház igazgatója szabta ki.

Az ügyvédek szerint Hodorkovszkij az előírt módon levelezett Akunyinnal, vagyis ismét törvénytelenség áldozata lett. Immár rossz hagyomány, hogy az idő előtti szabadlábra helyezéséről szóló minden tárgyalás előtt megbüntetik valamilyen ürüggyel - mondták az ügyvédek.

Borisz Akunyin író kijelentette: Hodorkovszkij megbüntetése butaság, ha a helyi szervek igyekezetét tükrözi, de ha a legfelső szintről érkezett az utasítás, akkor az már aljasság. Hodorkovszkij eleve jelezte neki, hogy ez bekövetkezhet.

Hodorkovszkijt, aki korábban Oroszország leggazdagabb embere volt, 2005-ben ítélték 8 évi szabadságvesztésre. Idén előzetesen szabadlábra helyezhették volna, de egy újabb nyomozás miatt elrendelt vizsgálati fogságot nevezték meg kizáró tényezőként.