Grúzia már decemberben belépne a NATO előszobájába

Vágólapra másolva!
Grúzia reménykedik benne, hogy már decemberben meghívást kap a NATO tagsági akciótervébe. A decemberi meghívást támogatja elsősorban az Egyesült Államok támogatja, más országok szerint azonban Tbiliszi még nem teljesítette a feltételeket. A grúz védelmi miniszter az aggodalmaskodók csak kifogásokat keresnek.
Vágólapra másolva!

Grúzia decemberben meghívást kap a NATO-tagság előszobáját jelentő tagsági akciótervbe (MAP) - mondta pénteken az MTI-nek Davit Kezerasvili, grúz védelmi miniszter. "Úgy számolunk, hogy Grúzia decemberben meghívást kap a tagsági akciótervbe, addigra teljesítünk minden feltételt. Azokat az államokat, amelyek nem támogatják a decemberi csatlakozást, addig megpróbáljuk meggyőzni" - hangsúlyozta a miniszter.

Kezerasvili, szerint csak kifogásokat keresnek azok a tagállamok, amelyek arra hivatkozva ellenzik a decemberi meghívást, hogy Grúziának területi vitái vannak Oroszországgal. A védelmi miniszter közölte, hogy országa újabb csapatokat ajánl fel a NATO afganisztáni ISAF-missziójához.

A szövetség még tavasszal döntött arról, hogy Grúzia meghívást kaphasson a NATO-tagság előszobáját jelentő tagsági akciótervbe. A tagállamok azonban eltérően ítélik meg azt, hogy Grúzia meghívást kaphat-e a decemberi találkozón.Robert Gates amerikai védelmi miniszter csütörtökön Budapesten jelentette be, hogy az Egyesült Államok arra biztatja a NATO-tagállamokat, támogassák a decemberi meghívást.

Ezt több tagállam is elhamarkodottnak tartja, köztük Luxemburg, amelynek védelmi minisztere, Jean-Louis Schieltz arról beszélt az MTI-nek, hogy azért nem támogatják a mostani grúz csatlakozást, mert nem teljesültek azok a feltételek, amelyeket az áprilisi NATO-csúcson meghatároztak. Magyarország támogatja Grúzia decemberi meghívását.