Kivonja pénzét a svájci bankokból a sértődött Líbia

Vágólapra másolva!
Legalább 900 milliárd forintnak megfelelő összeget von ki a svájci bankokból Líbia. A lépést megtorlásnak szánják azért, amiért Genfben nyáron őrizetbe vették Moammer Kadhafi elnök fiát. Líbia emellett felfüggeszti a svájcba irányuló olajszállításokat is.
Vágólapra másolva!

Líbia minden betétjét kivonja Svájcból és más eurpai bankokban helyezi el - jelentette be csütörtök este Farhat Qadara, az észak-afrikai ország jegybankjának elnöke. Líbia emellett nem szállít kőolajat sem Svájcba. Tripoli haragját az váltotta ki, hogy július 15-én a genfi rendőrség őrizetbe vette Moammer Kadhafi líbiai elnök fiát, Hannibal Kadhafit.

A bankbetétek pontos összege nem ismert, de a svájci jegybank statisztikája szerint Líbia 2007 végén 5,7 milliárd frankot (több mint 900 milliárd forint) tartott svájci számlákon. A Neue Zürcher Zeitung című lap pénteki cikke úgy számol, a líbiai betétek egy év alatt körülbelül egymilliárd frankkal nőttek.

A hivatalos líbiai hírügynökség "egyes líbiai diplomatákkal és üzletemberekkel szemben a genfi kanton rendőrsége által tanúsított magatartással" indokolta a lépést. Ezzel arra utalnak, hogy Hannibal Kadhafit és felségét júliusban egy genfi szálloda két alkalmazottjának feljelentése alapján vették őrizetbe. A tunéziai nő és a marokkói férfi azt mondták, a házaspár durván bánt velük.

A párt végül két nappal később, félmillió frankos óvadék ellenében elengedték, majd szeptemberben ejtették ellenük a vádat, miután a két alkalmazott visszavonta a feljelentését. A két sértettet ügyvédjük szerint "korrekt módon kárpótolták". A líbiai vezetés bocsánatkérést és követelt, és kilátásba helyezte a Svájcba irányuló olajszállítások leállítását. Tripoliban egy időre őrizetbe vettek két svájci állampolgárt is.