A független Koszovó patrónusa kapta a Nobel-békedíjat

Vágólapra másolva!
Martti Ahtisaari korábbi finn miniszterelnök nyerte a Nobel-békedíjat. Ahtisaari 2007 márciusában javaslatot tett Koszovó feltétel nélküli függetlenségére, mégis a Namíbiában végzett közvetítői munkájára a legbüszkébb, mert az tartott a legtovább.
Vágólapra másolva!

Martti Ahtisaari korábbi finn miniszterelnök nyerte a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken a Nobel-bizottság. Az indoklás szerint "a nemzetközi konfliktusok rendezésére irányuló, három évtizedes, számos földrészen kifejtett jelentős erőfeszítéseiért" kapta az elismerést.

Ahtisaari az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottjaként 2007-ben javaslatot tett Koszovó nemzetközi felügyelet mellett gyakorolt függetlenségére. Korábban ő kezdeményezte a tárgyalásokat a szerbek és az albánok között. Ahtisaari első javaslataiban még nem jelent meg a "függetlenség" kifejezés, viszont megadta volna Koszovónak a nemzetközi szerződések kötésének és nemzetközi szervezetekben való tagság jogát, továbbá egy biztonsági erő létrehozásának és nemzeti szimbólumok elfogadásának jogát. Később Ahtisaari úgy látta, a feltétlen függetlenségen kívül nincs más járható út. Az általa megfogalmazott határozati javaslatot végül Oroszország vétózta meg. 2008 februárjában Koszovó egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, amelyet eddig 50 ország, köztük Magyarország ismert el.

A 71 éves egykori miniszterelnök közvetített ezen kívül az egyik indonéziai tartomány, Aceh sorsáról folyó tárgyalásokon, de Namíbiában, Észak-Írországban, Közép-Ázsiában, Afrikában és Irakban is járt közvetítőként.

Ahtisaari a norvég NRK-nak azt nyilatkozta: "rendkívül hálás és elégedett", amiért rá esett a választás. Legnagyobb eredménynek a namíbiai tárgyalásokat tartja, mert az rengeteg időt vett igénybe. A békedíj egy arany medállal, egy diplomával és 10 millió svéd koronával jár.

Tavaly Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC), tavalyelőtt Mohammad Junusz bangladesi közgazdász és a legszegényebbeknek hiteleket nyújtó Grameen Bank, 2005-ben pedig Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője kapta a kitüntetést.

Idén 197 jelölés érkezett a Nobel-békedíjra, de a jelöltek nevét hagyományosan nem hozták nyilvánosságra. Sok találgatás megjelent az esélyesekről, Martti Ahtisaari nevét nem emlegették, bár évek óta szerepel a jelöltek listáján.

A Nobel-bizottság annyira ügyel a hírzárlatra, hogy a nyertes hazájának külügyminisztériumát is csak röviddel a bejelentés előtt tájékoztatják. Geir Lundestad, a Norvég Nobel Intézet igazgatójának pedig az a feladata, hogy a közzététel előtt pár órával értesítse a díjazottat.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a svéd alapító, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban adnak át. Az alapító halálakor ugyanis a két mai ország még egy államot alkotott, és Nobel végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda. A hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat odaítélő bizottság a norvég parlament által kinevezett öt tagból áll, de a kabinettől függetlenül tevékenykedik. Döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A kitüntetést "a békekonferenciák előmozdítói, a leszerelési tárgyalások főbb szereplői és a népek közötti testvériség élharcosai", valamint - az alapító szándékait figyelembe véve - már az emberi jogokért küzdők is megkaphatják. A díjat hagyományosan december 10-én, Oslóban adják át, az 1896-ban elhunyt svéd alapító, Alfred Nobel halálának évfordulóján.

Borislav Milosevic, Jugoszlávia volt moszkvai nagykövete, a volt jugoszláviai elnök, Slobodan Milosevic fivére az Eho Moszkvi orosz rádió műsorában kijelentette: felháborítja a békedíjbizottság döntése, és nem hiszi, hogy Ahtisaari "megérdemelten nyerte volna el a kitüntetést". A "Nobel-díjat nem ritkán használják fel politikai célok érdekében, és ez egy ilyen eset" - mondta Milosevic.

Nemcsak a koszovói rendezési terv miatt kapta Martti Ahtisaari a Nobel-békedíjat - mondta a NATO-szóvivő pénteken Budapesten az MTI-nek. James Appathurai kiemelte, hogy a katonai szövetség tisztelettel adózik a finn politikus munkásságának. Ez nem Koszovónak szóló békedíj volt, hanem békedíj egy kiváló, "világméretű pályafutásnak" a nemzetközi béke és biztonság megteremtésében. Martti Ahtisaari nemcsak Koszovóban játszott jelentős szerepet, hanem aktív és vezető szerepe volt a világ más pontjain is a béke megteremtésében - mondta James Appathurai.