Új perui kormányfőt neveztek ki a korrupciós botrány után

Vágólapra másolva!
Szombaton új kormányfőt neveztek ki Peruban, miután az egy hete kirobbant korrupciós botrány miatt távozott a korábbi kabinet. Yehude Simon, az új miniszterelnök eddig az egyik tartomány helyi kormányzatát vezette.
Vágólapra másolva!

Alan Garcia perui elnök Yehude Simont, egy független politikust nevezett ki kormányfőnek szombaton azután, hogy elfogadta a korrupciós botrányba keveredett korábbi kabinet lemondását - jelentették be hivatalosan Limában.

A dél-amerikai ország kormánya csütörtökön nyújtotta be a lemondását, miután felmerült a gyanúja annak, hogy a Discover Petroleum nevű norvég olajipari vállalat kenőpénz ellenében jutott állami megbízáshoz. Az államfő közölte: nem írja alá a norvég céggel megkötött megállapodásokat. A perui bányaipari miniszter és az állami kőolajipari vállalat elnöke már korábban lemondott.

A botrány egy hete robbant ki, amikor az egyik televíziós csatornában közzétettek egy hangfelvételt, amelyen az elnök pártjának két tagja kenőpénzről beszélt, amelyet a norvég cégnek adandó megbízásért való közbenjárás fejében kaptak. Egyiküket azóta őrizetve vették, társa ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Az új kormányfőnek elsőszámú feladata a korrupció elleni küzdelem lesz. A szociáldemokrata államfő, akinek népszerűségi indexe a legalacsonyabbra süllyedt két évvel ezelőtti megválasztása óta, az új miniszterelnököt azzal is megbízta, hogy kabinetjébe a lehető legszélesebb társadalmi rétegek képviselőit vonja be.

Yehude Simon alapvetően baloldali beállítottságú politikus. Eddig az északi Lambayeque tartomány helyi kormányzatát vezette. Alberto Fujimori elnöksége idején (1990-2000) nyolc évet börtönben raboskodott.