Beszámítható Josef Fritzl, az amstetteni rém

Vágólapra másolva!
Tisztában volt tettének súlyával és következményeivel Josef Fritzl, az amstetteni rém a kiszivárgott pszichiátriai szakvélemény alapján. A lányát, és tőle született gyermekeit a pincében tartó férfi állítólag készségesen válaszolt az őt vizsgáló szakértő kérdéseire. A vádirat pár hét múlva elkészülhet.
Vágólapra másolva!

A pszichiátriai szakvélemény szerint beszámítható állapotban követte el tettét az amstetteni rémként ismert Josef Fritzl, aki huszonnégy éven át fogságban tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette saját lányát. A Der Standard osztrák lap - ügyészségi forrásokra hivatkozva - keddi számában ismertette a vizsgálat eredményét, amely szerint a hetvenhárom éves férfi végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének. A szakértő, Adelheid Kastrner linzi pszichiáter hat alkalommal beszélt a férfival, aki állítólag együttműködő volt, és készségesen válaszolt a kérdésekre.

A pszichiátriai vizsgálattal lezárult az előkészítő szakasz, most már az ügyészségen múlik, hogy mikorra állítja össze a vádiratot. A Der Standard úgy tudja, hogy három héten belül elkészül a vádirat is. A férfit jelenleg személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják, de elképzelhető, hogy a vádiratba további bűncselekmények is bekerülnek, így a családtagok rabszolgasorsban tartása, vagy mulasztásból elkövetett emberölést az újszülött halála miatt.

A St. Pölten-i ügyészség szóvivője közölte, hogy a korábbi információkkal ellentétben valószínűleg csak jövőre kerül sor a bírósági tárgyalásra. Azt már előre eldöntötték, hogy a néhány naposra tervezett esküdtszéki eljárás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen. A férfi gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni.

Áprilisban derült ki, hogy Josef Fritzl a házuk pincéjébe bezárva huszonnégy éven át vérfertőző viszonyt folytatott lányával, a ma negyvenkét éves Elisabethtel, akitől hét gyermeke született. Az egyik csecsemő háromnapos korában meghalt, Elisabeth és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött, míg három másik gyereket - két lányt és egy fiút - Fritzl felvitte a pincéből, és feleségével közösen nevelte.