Felveszi a diplomáciai kapcsolatot Szíria és Libanon

Vágólapra másolva!
Szíria és Libanon diplomáciai viszonyt létesített. Az erről szóló megállapodás aláírása azért különleges esemény, mert az 1940-es évek - azaz a két ország függetlenedése - óta nem működött közöttük diplomáciai kapcsolat.
Vágólapra másolva!

Diplomáciai viszonyt létesített szerdán Szíria és Libanon, első alkalommal azóta, hogy a két ország függetlenné vált az 1940-es években. Valíd Moallem szíriai és Fauzi Szalúh libanoni külügyminiszter Damaszkuszban aláírta a diplomáciai kapcsolat felvételéről szóló, szerdai hatállyal életbe lépő hivatalos dokumentumot. A felek megállapodtak, hogy a kölcsönös tisztelet, egymás szuverenitásának és függetlenségének szem előtt tartása mellett erősítik kapcsolataikat.

Szíria és Libanon júliusban jelentette be, hogy felveszi a diplomáciai kapcsolatokat, és kölcsönösen nagykövetséget létesít. A szándékot augusztusban megerősítették egy államfői csúcstalálkozón, és megállapodtak egy bizottság létrehozásában a közös határvonal kijelölésére.

Szíria három évtizeden keresztül katonákat állomásoztatott és nagy befolyással rendelkezett a szomszédos Libanonban, ahonnan végül 2005-ben, a Rafík Haríri libanoni exkormányfő meggyilkolása után rá nehezedő nyomásnak engedve vonta ki csapatait. A gyilkossággal kapcsolatban Damaszkusz is gyanúba keveredett.