Túlköltekezett az utazgató Sarkozy hivatala

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy háromszor annyit utazik belföldre és külföldre egyaránt, mint elődje, Jacques Chirac, így az elnöki hivatal költségei is jelentősen megnőttek. Egy baloldali ellenzéki képviselő élesen támadja az államfőt, amiért szerinte nem vesz tudomást a pénzügyi válságról, és jövőre 11,5 százalékkal emelné meg a saját hivatalának költségvetését.
Vágólapra másolva!

Már októberben tíz százalékkal, vagyis 10 millió euróval lépték túl a parlament által 2008-ra megszavazott összeget a francia elnöki hivatal kiadásai, aminek legfőbb okai Nicolas Sarkozy államfő utazásai. A jövő évi költségvetésben 11,5 szalékkal emelnék meg a keretet, ami kiváltotta az ellenzék tiltakozását.

"Az elnöki hivatal nem vesz tudomást a pénzügyi válságról" - mondta szerdán René Dosiere szocialista képviselő, aki minden évben részletes beszámolót készít az elnöki hivatal költségeiről. Néhány hónapja ő volt az, aki észrevette, hogy a köztársasági elnök fizetése egyik hónapról a másikra 170 százalékkal emelkedett.

A 10 millió eurós túlköltekezést Christian Frémont, az államfő kabinetfőnöke az Elysée-palota "két könyvelési hibájával" magyarázta. Véleménye szerint az elnöki hivatal egyszerűen alábecsülte Sarkozy útjainak költségeit, amely a "fokozódó nemzetközi helyzet" miatt 5 millió euróval haladta meg eddig az előre tervezett összeget. A jelenlegi államfő háromszor annyit utazik belföldre és külföldre egyaránt, mint elődje, Jacques Chirac. A másik probléma a kabinetfőnök szerint, hogy a Köztársasági Gárda tagjainak 5 millió euróra rugó nyugdíjjárulékát kifelejtették az idei könyvelésből, korábban ugyanis azt a védelmi minisztérium fedezte.

Az ellenzéki képviselő azt is kifogásolja, hogy a novemberben a parlament elé kerülő költségvetési tervezetben az elnöki hivatal jövő évre tervezett kiadásai 112,33 millió euróra emelkednek 2008-hoz képest. (Ez az idei, megszavazott összeghez képest 11,5 százalékos növekedés.) Az elnöki kabinet viszont csak az inflációnak megfelelő 2 százalékos emelést ismer el. A különbség oka az, hogy a képviselő a 2008-ra jóváhagyott összeget vette alapul, az Elysée-palota pedig az elköltött 110 millió eurót.

A jelentés szerint az elnöki hivatal működési költségei (telefonszámla, fogadások, bútorcsere) jövőre 25 százalékkal, az államfő utazási költségei 33 százalékkal emelkednek az idei összeghez képest. A Sarkozy által közvetlenül - szerződéssel - foglalkoztatott 98 munkatárs honoráriuma idén 20, jövőre pedig 27 százalékkal emelkedik - állítja a képviselő. A kabinetfőnök viszont azt állítja: az elnöki hivatal teljes kiadásainak 70 százalékát teszi ki az ezer alkalmazott fizetése, amely összeg munkahelyek megszűnésével csökkeni fog jövőre, ugyanis a nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új munkatársakat.