A drága étel miatt önként koplal az emberek kétharmada

Vágólapra másolva!
Az emberek közel kétharmada kevesebb ételt vett magához az élmiszerár-emelkedés miatt - derül ki a BBC globális felméréséből. A 26 országban véágzett közvélemény-kutatás szerint még egyes fejlett országokban is sokan váltottak étrendet a drágulás miatt.
Vágólapra másolva!

Az emberek 60 százaléka érzi úgy, hogy jelentős hatással voltak rájuk az emelkedő élelmiszer és energiárak - derült ki a BBC 26 országra kiterjedő felméréséből. Miközben minden országban érezhetők a drágulás hatásai, a gondok elsősorban a szegényebb államokban jelentenek komoly problémát.

A BBC World Service tanulmányából kiderül, hogy a fejlődő országokban a drága étel miatt az emberek többsége egyszerűen kevesebbet evett az utóbbi egy évben. Ez a leginkább a Fülöp-szigeteken és Panamában észlelhető, ahol a válaszadók 63 százaléka mondta azt, hogy inkább megvonta magától a falatot, Kenyában az emberek 61, Nigériában 58 százaléka koplalt.

A felmérésben részt vevő 26 országban átlagosan 43 százalékos volt azok aránya, akik más étrendre váltottak. Panamában az emberek 71, Egyiptomban 67, Kenyában 64 százaléka vásárolt olcsóbb élelmiszereket. Még Ausztráliában (27 százalék) és Nagy-Britanniában (25 százalék) is sokan keresték a kedvezőbb árú termékeket.

Az emberek átlagosan 70 százaléka volt elégedetlen azzal, ahogy kormányuk kezelte a drága élelmiszerek ügyét, a legtöbb elégedetlen a fejlődő országok közül Egyiptomban (a megkérdezettek 88 százaléka), a fejlett államok közül pedig Franciaországban (a megkérdezettek 79 százaléka) volt. A dráguló energiaárak hasonló arányokban érintették az embereket. A kutatásban részt vevő GlobeScan vezetője, Doug Miller szerint a drágulásra ráerősített a pénzügyi válság is, és miközben minden kormány az utóbbi probléma kezelésére koncentrál, keveset tesznek a drága élelmiszerek ügyében.

A felmérés óta ugyanakkor némileg visszaestek az energiaárak, és ennek nyomán várhatóan hamarosan mérséklődik az élelmiszerek ára is. A felmérés során több mint 27 ezer embert kérdeztek meg Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Costa Ricán, Egyiptomban, Franciaországban, Németországban, Indiában, Indonéziában, Olaszországban, Kenyában, Libanonban, Mexikóban, Nigériában, Pakisztánban, Panamában, a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban, Oroszországban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben, az USA-ban és Nagy-Britanniában.