Indonéziában nő a legjobban a HIV-pozitívak száma

Vágólapra másolva!
Az ENSZ felszólította csütörtökön Indonéziát, hogy betegeknek és ne bűnözőknek tekintse a drogfüggőket, mert a szemléletváltás hozzájárulhat a HIV-vírus robbanásszerű elterjedésének megakadályozásához az országban. Indonéziában növekszik ugyanis a leggyorsabban a HIV-fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

Christian Kroll, az ENSZ HIV- és AIDS-ellenes programjának globális koordinátora elmondta, hogy Indonéziában mintegy 28 ezer kábítószer-fogyasztót tartanak fogva börtönben, miközben kórházban lenne a helyük. "Azok, akik drogozzák magukat, betegségben szenvednek. Akik betegek, azoknak nem börtönben van a helyük. Kezelni kell őket" - mondta jakartai sajtótájékoztatóján Kroll.

Indonéziában az elítélt drogfogyasztók mintegy negyede feltehetően HIV-fertőzött. Az indonéziai AIDS-bizottság szerint a börtönökben dívik a drogfogyasztás, és minden évben tucatszám halnak meg rabok AIDS-ben.

Az ázsiai országok közül Indonéziában növekszik leggyorsabban a HIV-fertőzöttek száma. A 235 milliós országban közel 290 ezer HIV-fertőzött él, többnyire kábítószer-fogyasztás vagy prostitúció révén kapják meg a fertőzést. Indonéziában 45 rehabilitációs központ van a drogfüggők számára, és Kroll azt mondja, hogy sürgősen növelni kell a gyógykezelő-kapacitást.

A jakartai AIDS-központ egyik vezetője, Nafsiah Mboi közölte: az indonéz kormány már megtette az első lépéseket, hogy ne büntetőjogi kategóriának tekintsék a drogfüggőséget, de arra is figyelmeztetett, hogy a kórházakat túlterheli, ha szabadon engednek egyszerre minden kábítószer-fogyasztót.