Kiakadtak a helyiek az első kelet-berlini mecsettől

Vágólapra másolva!
Felavatták Kelet-Berlin első mecsetjét, ami ellen a helyi lakosok és a szélsőjobboldal hevesen tiltakozott. A baloldali városvezetés üdvözölte a mecset felépülését, ami szerintük erősíti a vallási toleranciát. A tiltakozók azonban a városrész iszlamizálódásától tartanak.
Vágólapra másolva!

A helyi lakosok és a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) híveinek heves tiltakozása mellett, nagyszabású rendőri készültség közepette avatták fel csütörtök este az első muzulmán mecsetet Berlin - az egykori NDK-hoz tartozott - keleti felében. A mecset építésének terve már jóval korábban, 2006-ban felháborodást és tiltakozást váltott ki a keleti Pankow-Heinersdorf városrészben. A kezdeményező ugyanis az Ahmadiyya nevű muzulmán közösség volt, amelyet az iszlám világban is sokan fundamentalista törekvésekkel és erőszakos cselekményekkel vádolnak. A tiltakozók emellett azzal érveltek, hogy az Ahmadiyya tagjai csak rendkívül kis számban élnek a városrészben.

Egy korábbi gyárterületen felépült, 12 méter magas minarettel rendelkező mecset avatását ugyanakkor üdvözölte Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, és az ünnepségen mintegy 300 meghívott vendég vett részt, köztük Wolfgang Thierse parlamenti alelnök. Üzenetében a szociáldemokrata polgármester hangoztatta a vallási és kulturális tolerancia jelentőségét Berlin számára. Fontosnak nevezte azt, hogy a különböző vallású és származású emberek jobban megismerjék egymást, és felszámolják a kölcsönös előítéleteket.

A mecset felavatása ellen tüntetők azonban Pankow-Heinersdorf iszlamizálódásának veszélyére figyelmeztettek. Németországban több mint 2600 iszlám imaház található, közülük 206 a minarettel is rendelkező, reprezentatív mecsetek száma. Egyedül Berlin nyugati felében több mint 70 ilyen mecsetet tartanak nyilván, de a keleti országrészben a csütörtök este felavatott Khadidja az első.

A közelmúltban Köln városában a szélsőjobboldal szervezett nagyszabású tüntetést egy a városvezetés által már jóváhagyott mecset megépítése ellen. A tiltakozó megmozdulásra meghívták az európai szélsőjobboldal prominens képviselőit is, a város lakói azonban szolidaritást vállaltak a helyi muzulmánokkal, s megakadályozták a tiltakozó rendezvényt. Az országban mintegy 3,5 milliót tesz ki a muzulmán lakosok száma.