Pénteken jelenti be a vízummentességet Bush

Vágólapra másolva!
Magyarország hat másik állammal együtt vízummentességet kap az Egyesült Államokba - erről tesz bejelentést George W. Bush amerikai elnök helyi idő szerint péntek délelőtt. Ennek nyomán az USA-ba már novemberben a magyarok is vízummentesen utazhatnak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hét országra, köztük Magyarországra kiterjeszti a vízummentességet. Erről George Bush amerikai elnök helyi idő szerint péntek délelőtt tesz ünnepélyes bejelentést a Fehér Ház rózsakertjében. Bush az érintett országok nagykövetei jelenlétében fogja bejelenteni, hogy hat EU-állam (Magyarország, Csehország, Szlovákia, továbbá Észtország, Lettország és Litvánia) és Dél-Korea esetében eltörlik a vízumkényszert.

A hét ország néhány héten belül, már novemberben csatlakozhat a vízummentességi programhoz. A magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak majd a tengerentúlra. A vízummentes státust megszerző országok listáját a Fehér Ház nem erősítette meg, mert azt Bush fogja bejelenteni.

A Bush-adminisztráció a vízumkényszer eltörlésével az Egyesült Államok szoros szövetségeseit "jutalmazza". A program kiterjesztését az erre irányuló kétpárti törekvések ellenére azonban a kongresszus több tagja ellenzi azon az alapon, hogy megkönnyíti a terroristák bejutását Amerikába.

A programnak jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja. A vízummentességi körön való kívül maradás fájó pont volt több olyan új NATO-szövetséges számára, amely tevékenyen támogatta az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborús erőfeszítéseit. Ezen országok némelyike, például Lengyelország nem tudott bekerülni a vízummentességet első körben megszerző országok csoportjába, mivel nem tudta teljesíteni a feltételeket, a vízumelutasítási arány 10 százalék felett van.

Washington tárgyalt a vízummentességre aspiráló Görögországgal is, amely szintén kimaradt a mostani körből. Athén és amerikai görög csoportok is tiltakoztak a Bush-kormánynál: állításuk szerint Washington igazságtalanul jár el, azért bünteti Görögországot, mert az Amerika szándéka ellenére gátolja Macedónia NATO-tagságát a volt jugoszláv tagköztársaság neve körüli vita miatt.

A vízummentességi programot egyébként támogató Joe Lieberman független szenátor csütörtökön bírálta a Bush-kormányt a program korai kibővítése miatt. Lieberman szerint Bush még mandátumának lejárta előtt be akarja jelenteni a vízummentesség kiterjesztését a hét országra, miközben az adminisztráció nem teljesítette a törvényben előírt feltételeket.

"Meg vagyok döbbenve, az adminisztráció a vízummentességi program kiterjesztéséről döntött, mielőtt teljesítette volna a törvény által megkövetelt biztonsági intézkedéseket" - tudatta a szenátor. "Ez a döntés komoly veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok biztonságát" - tette hozzá. Lieberman arra utalt, hogy az előzetes utasregisztrációs rendszer - amelyben az érkezőknek még elutazásuk előtt elektronikus bejelentkezés útján engedélyeztetni kell az amerikai hatóságoknál látogatásukat - még nem lesz működőképes, mire a hét ország megkapja a vízummentes státust. A program kibővítését előirányzó 2007-es törvény ezenkívül egy átfogó utaskiléptető rendszer megteremtését is előírja az utasforgalom pontos regisztrálására; ennek létrehozása még szintén nem fejeződött be.