Lech Kaczynski megfenyegetett egy újságírót

Vágólapra másolva!
Lech Kaczynski lengyel államfő nyilvánosan megfenyegetett egy televíziós újságírót az Európai Unió szerdai csúcsértekezletén. Két nap múlva telefonon bocsánatot kért és virágcsokrot küldött az újságírónőnek, mire annak csatornája visszavonta az országos médiatanácshoz benyújtott panaszát.
Vágólapra másolva!

Lech Kaczynski lengyel államfő nyilvánosan megfenyegetett egy közismert televíziós újságírót az Európai Unió eheti brüsszeli csúcsértekezletén, karrierjének derékbetörését helyezve kilátásba.

Lech Kaczynski több újságíró füle hallatára förmedt rá Monika Olejnikre, a lengyel TVN kereskedelmi televízió ismert tudósítójára szerda este, aki kérdéseket tett fel neki. Mint mondta, kikészíti az újságírónőt, és még a titkos ügynökök sem fogják tudni megvédeni.

"Kislány, kislány, maga rajta van a fekete listámon. Ezt még meg fogja bánni. Ki fogom készíteni" - idézte az államfő szavait a Gazeta Wyborcza szombati számában Olejnikre. A jelenetnek tucatnyi belga és lengyel újságíró volt szem- és fültanúja.

A makacsul kérdező 0lejnik a legismertebb újságírók közé tartozik Lengyelországban. Az EU-csúcson azzal bőszítette fel a köztársasági elnököt, hogy Lech Walesára vonatkozó kérdést szegezett neki. A Szolidaritás szakszervezet alapítója és első elnöke évtizedek óta rossz viszonyban van a Kaczynski-ikrekkel. Utóbbiak beálltak azok sorába, akik azzal vádolják Walesát, hogy egykor ügynöke volt a kommunista titkosszolgálatnak. Kaczynski emiatt megpróbálta megakadályozni beválasztását az Európai Unió által kinevezett "bölcsek tanácsába", akciója azonban kudarcot vallott.

A Gazeta Wyborcza szerint az elnök pénteken telefonon bocsánatot kért Olejniktől. Azzal indokolta brüsszeli "bosszús idegállapotát", hogy előzőleg a miniszterelnök megpróbálta megfúrni részvételét az EU-csúcson. A megbékélés jeleként egy csokor rózsát küldött Olejniknek, aki elfogadta a politikus bocsánatkérését. Ennek nyomán a TVN adó visszavonta az országos médiatanácshoz benyújtott panaszát.