A britek korlátoznák a bevándorlást

Vágólapra másolva!
Valószínűleg fordulóponthoz érkezett a brit bevándorlási politika. Az illetékes miniszter a gazdaság lassulása nyomán visszafogná a külföldiek beáramlását, elkerülendő a megugró munkanélküliséget.
Vágólapra másolva!

A lassuló gazdasági növekedés és az emelkedő munkanélküliség miatt a brit kormány korlátozni kívánja a bevándorlást - idézte a szombati The Times a bevándorlásügyi minisztert.

Phil Woolas szerint "ha az emberek elveszítik a munkájukat, akkor a bevándorlás kérdése roppant kényessé válik... Eddig túlságosan könnyű volt bejutni ebbe az országba, ám ezentúl nehezebb lesz". Mint hozzátette, a brit kormány nem fogja megengedni, hogy Nagy-Britannia népessége 70 millióra növekedjen. Ehelyett arra van szükség, hogy egyensúly alakuljon ki a bevándorlók és a kivándorlók létszáma között.

A brit statisztikai hivatal szerint 2001 és 2007 között szűk kétmillióval nőtt az ország lakossága, így most majdnem eléri a 61 millió főt.

A miniszter rámutatott: fokozódó gazdasági nehézségek idején a munkaadóknak a brit lakosságot kell előnyben részesíteniük, ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy tápot adnak a rasszizmusnak.

Az 1997-ben hatalomra jutott Munkáspárt kormányzása alatt erősen megnőtt a szigetországba érkező betelepülők száma. A The Times által idézett szakértői becslések szerint 2012-ig évi 200 ezer fő körül alakul a nettó immigráció mérlege (a bevándorlók számából kivonva a szigetországból külföldre költözők számát).

Woolas ellenzi azt a - például Spanyolországban alkalmazott - módszert, hogy amnesztiával törvényesítsék az illegálisan az országba érkezett migránsok státusát. Ez ugyanis szerinte további ösztönzést adna az illegális bevándorlásnak.

A BBC által megkérdezett elemzők, illetve szakemberek egyaránt fordulópontként, a kormány eddigi bevándorlási politikája megváltozásaként értékelték a miniszter megszólalását.

A brit kormány egyébként épp nemrég vezetett be egy pontozásos rendszert az Európai Unión kívülről jövő bevándorlás szabályozására, hogy a gazdaság számára a legértékesebb munkaerő áramolhasson az országba.