Tízezrek vettek részt Jörg Haider temetésén

Vágólapra másolva!
Államférfinak illetve popsztárnak kijáró külsőségek közepette búcsúzott Jörg Haidertől mintegy 20-30 ezer ember Klagenfurtban szombaton. A gyászszertartáson a hozzátartozók mellett osztrák és külföldi politikusok vettek részt. A jobboldali politikus holttestét hamarosan elhamvasztják.
Vágólapra másolva!

Államférfinak kijáró külsőségek közepette vettek végső búcsút szombaton Klagenfurtban Jörg Haidertől, az autóbalesetben meghalt karintiai tartományi elöljárótól, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnökétől.

Az osztrák jobboldali-populista tábor provokatív megnyilvánulásairól ismert vezéregyéniségét 20-30 ezer fősre becsült tömeg kísérte el utolsó útjára.

A gyászszertartáson a hozzátartozók mellett részt vettek Ausztria állami, kormányzati és politikai vezetői, valamint a dél-ausztriai tartomány magas rangú képviselői, külföldi kormányok és szervezetek küldöttei is.

Úgy búcsúztak Haidertől, mint egy popsztártól

Haider halálának hírére az egész tartomány gyászba borult. A rendezvények nagy részét lemondták, a középületeken félárbocra eresztették a zászlókat, az iskolákban különórát tartottak az emlékére. Beszámolók szerint a karintiaiak úgy búcsúztak tőle, mint egy popsztártól.

Sok ezren helyeztek el gyertyákat és virágcsokrokat a baleset helyszínén, a tartományi központ előtt pedig napokon át hosszú sorokban várakoztak az emberek, hogy beírhassák nevüket az emlékkönyvbe. A tartományi kormány székházának címertermében, ahol Haider koporsóját felravatalozták, ugyancsak több ezren rótták le kegyeletüket.

A virágokkal borított koporsót szombaton ágyútalpon vontatták a városháza előtti térre, ahol szabadtéri búcsúztatást tartottak a napsütésben. A klagenfurti gyászszertartás után a holttestet Villachba szállítják, hogy elhamvasszák. A hamvakat tartalmazó urnát a családi birtokon, Medvevölgyben (Bärental) őrzik majd.

Az ötvennyolc éves Jörg Haider a múlt szombaton, hajnali fél kettőkor vesztette életét. A tartományi székvárostól, Klagenfurttól délre, Lambichl településen egy előzés után szolgálati autója hirtelen megcsúszott, és letért az úttestről. Először egy jelzőtáblának ütközött, majd az úttal párhuzamosan futó kerítés betonoszlopának csapódott. A vizsgálatok során kiderült, hogy Haider erősen ittas állapotban vezetett. Rendőrségi adatok szerint óránkénti 142 kilométeres sebességgel száguldott, holott a szerencsétlenség helyszínén 70 kilométer/óra volt megengedett.