Timosenko nagykoalíciót akar választás helyett

Vágólapra másolva!
Bár az ukrán államfő feloszlatta a parlamentet, a miniszterelnök felszólította a képviselőket, hogy lássanak újra munkához. Timosenko tévébeszédében azt mondta, nagykoalíciós kormányt kell alakítani, minden párt résztvételével, hogy megvédjék az országot a pénzügyi világválság következményeitől.
Vágólapra másolva!

Nagykoalíciós, az összes parlamenti párt részvételével létrejövő kormány megalakítását javasolta vasárnap Julija Timosenko ukrán miniszterelnök, hogy megvédjék az országot a pénzügyi világválság következményeitől. Timosenko tévébeszédében felszólította a képviselőket, hogy lássanak újra munkához, Viktor Juscsenko elnöknek a parlament feloszlatásáról - október 8-án - hozott rendelete ellenére.

A miniszterelnök arra kérte az államfőt és a parlamenti pártok vezetőit, hogy már hétfőn lássanak munkához, és az általa ajánlott nagykoalíció alapján sürgősen alakítsák át a kormányt. "Azt javaslom, hogy az új koalíció bázisán sürgősen alakítsuk át a miniszterek tanácsát, s hozzuk létre az Ukrajnát a pénzügyi világválságtól megvédő kormányt, hogy haladéktalanul reagálhasson a külső és a belső kihívásokra" - fogalmazott Timosenko.

Ukrajna a múlt héten tárgyalásokba kezdett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével, amely jelezte, hogy kész akár 14 milliárd dolláros segítséget is nyújtani az ukrán bankrendszer stabilizálásához. Feltételei között állítólag a december 7-re kiírt választások elhalasztása is szerepelt.

Timosenko beszédével egy időben az ukrán kommunista párt vezetője, Petro Szimonenko arról nyilatkozott, hogy az ország adóssága október 1-jére a 100 milliárd dollárt is elérte, és az ukrán ipar a teljes leállás, a pénzügyi szféra pedig a tömeges csőd küszöbére érkezett.