Gyurcsány káromkodásával minősített bennünket Fico

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő szerint országa felülnézetből tekinthet a magyarokra, annyival előrébb tartanak minden téren. Gyurcsány Ferenc öszödi beszédére utalva Fico arról is beszélt, hogy kevesen tudták volna annyira "elkúrni" a dolgokat, mint ahogy azt Magyarországon tették.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő Gyurcsány Ferenc káromkodását idézve hozott példát a Szlovákia és Magyarország közötti különbségekre, amikor bejelentette: a magyar iskolák számára készült, vitatott tankönyveket nem fogják visszavonni. "Tessék megnézni, hol tart ma Magyarország és hol tart Szlovákia. Mi ma nyugodt felülnézetből tekintünk magyarországi barátainkra, mert mindaz, amit gazdasági, szociális és pénzügyi téren elkúrható volt, azt el is kúrták úgy, ahogy az csak keveseknek sikerült" - mondta a szlovák kormányfő a TASR szlovák hírügynökség által idézett nyilatkozatában.

Robert Fico a szlovák kormánypártok elnökeiből álló koalíciós tanács hétfői ülése után nyilatkozott a sajtónak. Bejelentette, hogy nem vonják vissza a szlovákiai magyar iskolák számárára kiadott honismereti-és történelem könyveket. A tankönyveket a szlovákiai magyarok elfogadhatatlannak tartják, mert a magyar szövegben többnyire csak szlovák nyelven szerepelnek a földrajzi nevek. A magyar iskolák többsége ezért a tankönyveket visszaküldte az oktatási miniszternek.

A szlovák kormányfő arról is beszélt: a parlament soros ülésén napirendre veszik, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) képviselői a közelmúltban Budapesten részt vettek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán (MKF), ami a szlovák álláspont szerint megengedhetetlen. Fico azt mondta, a koalíciós kormánypártok olyan határozatot fogadtatnának el a szlovák törvényhozással, amely rámutat arra, milyen veszélyesek az ilyen fórumok. "A világon példátlan eset", hogy egy állam parlamentjének képviselői egy másik állam parlamentjének "integráns részét alkotó" testületben üljenek - tette hozzá.