Milliók maradtak áram nélkül Venezuelában

Vágólapra másolva!
Egy vezeték meghibásodása miatt órákig nem volt áram vasárnap Venezeuala nagy részén. A fővárosban a földalattiból ki kellett menekíteni az utasokat. A milliókat érintő áramkimaradás politikai elemzők szerint befolyásolhatja a közelgú helyhatósági választás kimenetelét.
Vágólapra másolva!

Egy fontos elektromos vezeték meghibásodása miatt több millió ember maradt órákra áram nélkül vasárnap Venezuelában. Idén ez volt a harmadik jelentősebb áramkimaradás a dél-amerikai országban, de kisebb zavart okozott, mint az előző kettő, amelyek hétköznap délután következtek be.

Egyelőre nem lehet tudni, mi okból hibásodott meg vasárnap az a magasfeszültségű vezeték, amely Venezuela legjelentősebb vízi erőműjétől indul, és az áramellátás 70 százalékáért felel. Összesen nyolc államra terjedt ki az áramszünet. A fővárosban, Caracasban ki kellett menekíteni az utasokat a földalattiból. A kőolajtermelés ugyanakkor zavartalanul folyt, mert az ipar nem a lakosságot kiszolgáló áramhálózatot használja.

Hugo Chávez venezuelai elnök azt mondta, miután tavaly államosította Venezuela legnagyobb áramszolgáltató vállalatát, hogy időbe telhet, mire korszerűsítik a hálózatot. Chávez szerint a karbantartásra korábban, a magáncég működésének éveiben nem költöttek eleget.

Alig több mint egy hónap múlva helyhatósági választásokat rendeznek Venezuelában. Politikai elemzők szerint az ismétlődő áramkimaradások az elnök tehetetlenségének jelképévé válhatnak sok választó szemében. Chávez tavaly decemberben vereséget szenvedett az általa javasolt alkotmánymódosításokról - hatalmának kiterjesztéséről - rendezett népszavazáson, és a kudarcban szerepet játszott az akkoriban Venezuelában ismétlődően előforduló élelmiszerhiány miatti elégedetlenség.