Büntetésük felfüggesztését kérik a temesvári felkelés vérbe fojtói

Vágólapra másolva!
Felfüggesztetnék 15 éves börtönbüntetésüket azok a nyugalmazott román tábornokok, akiket az 1989-es temesvári felkelés vérbe fojtása miatt talált bűnösnek a bíróság. A 80 év feletti egykori funkcionáriusok egészségügyi állapota igen rossz, krónikus betegségben szenvednek.
Vágólapra másolva!

Tizenöt éves börtönbüntetésük felfüggesztését kéri az a két román nyugalmazott tábornok, akit az 1989-es temesvári felkelés vérbe fojtása miatt talált bűnösnek a bíróság. Victor Athanasie Stanculescut és Mihai Chitacot a múlt héten tartóztatták le, miután a legfelsőbb bíróság elutasította fellebbezésüket, és 15 évi börtönbüntetésre ítélte őket. Az volt a vád ellenük, hogy a hadsereg az ő parancsukra lövetett 1989 decemberében Temesvár utcáin a tüntető tömegbe.

A börtönkórházban végzett orvosi vizsgálatok szerint a 80 év fölötti tábornokok krónikus betegségekben szenvednek, de büntetésük esetleges felfüggesztéséről csak azt követően születik végleges döntés, ha a törvényszéki orvostani intézet is megvizsgálja egészségi állapotukat.

A bukaresti katonai bíróság kedden tárgyalta meg először Stanculescunak a büntetés felfüggesztésére vonatkozó kérelmét, és elrendelte, hogy a törvényszéki orvostani intézet vizsgálja meg az elítélt egészségi állapotát. A tárgyalás várhatóan novemberben folytatódik, és a bíróság ennek a vizsgálatnak az ismeretében fogja majd meghozni végleges döntését.

A két tábornoknak az 1989-es forradalomban játszott szerepét közben továbbra is élénken vitatják a román újságok hasábjain. Egyes bukaresti elemzők ugyanis Stanculescu érdemeit állítják előtérbe azt hangoztatva, hogy neki köszönhetően nem vezettek be Romániában katonai diktatúrát, hiszen ő adta át végül a hadsereg kezébe került hatalmat Ion Iliescu volt államfőnek.

Dan Pavel neves közíró ugyanakkor a tábornok egyetlen "bűnének" éppen azt tartja, hogy azonnal átadta a hatalmat a - publicista szerint - demokráciaellenes rendszert konzerváló Iliescunak, ahelyett, hogy előkészítette volna az országot a későbbi (ahogy Dan Pavel írja) valóban demokratikus választások számára.

Gazda Árpád újságíró, aki maga is cselekvő részese volt a temesvári eseményeknek, az erdélyi Krónika hasábjain úgy vélekedett: a most elítélteket 1990-ben kellett volna felelősségre vonni. Így viszont az egykor tűzparancsot kiadó tábornokok maguk is áldozatai az ítélet 18 éves csúszásának - írja. Évekkel ezelőtt szabadulhattak volna a börtönből, ha büntetőperük már 1990-ben elkezdődik. Ráadásul egy olyan korban kellett volna letölteniük a büntetést, amikor az Ion Iliescu nevével fémjelzett hatalom cinkosságával elítélt társaik szabadon járhattak-kelhettek. Efféle cinkosságra ma, az Európai Unió tagállamában aligha számíthatnak - írta a cikk szerzője.