Hallgatnak az emberrabló CIA-ügynökök

Vágólapra másolva!
Államtitokra hivatkozva hallgatnak a tanúskodásra berendelt olasz ügynökök abban a milánói perben, amely egy egyiptomi imám elrablásával vádolt olasz és amerikai ügynökök bűnösségét vizsgálja. Az olasz kormány - amelynek az ügyész a segítségét kéri - már közölte, hogy titkosít minden információt.
Vágólapra másolva!

Újabb akadályok merültek fel az emberrabló amerikai és olasz ügynökök milánói perében: a tanúskodásra berendelt olaszok ugyanis államtitokra hivatkozva hallgatnak, ezért a bíró bejelentette szerdán, hogy a kormányhoz fordul segítségért.

Az olasz ügynökök arra hivatkoznak, hogy a válaszaik bizonyos kérdésekre sértenék a titkosításra vonatkozó szabályokat. Oscar Magi bíró ezért közölte, egyenesen Silvio Berlusconi miniszterelnökhöz fordul azzal a kéréssel, hogy tisztázza: melyik tanúvallomás sértheti az olasz nemzetbiztonság érdekeit.

A bíróságnak 33 ember - köztük az olasz titkosszolgálatok hét tagja, valamint 26 távollévő CIA-ügynök - felett kell ítélkeznie. A vád szerint 2003 februárjában mindannyian közreműködtek Abu Omar terrorizmussal gyanúsított volt egyiptomi imám Milánóban történt elrablásában és külföldre hurcolásában.

A kormány - és az előző is - már közölte, hogy titkosít minden olyan információt, amely az olasz és az amerikai hírszerzés közös műveleteire vonatkozik.