Helyreigazítást követel Kundera az ügynököző hetilaptól

Vágólapra másolva!
Pert indít Milan Kundera az őt besúgással vádoló cseh hetilap ellen, ha az nem közli le a világhírű író által megfogalmazott helyreigazítást. A Respekt szerint Kundera adta fel a rendőrségnek 1950-ben Miroslav Dvoráceket, aki titkos megbízatással érkezett Nyugatról Prágába. A férfit letartóztatták, és 14 évet ült börtönben hazaárulás miatt.
Vágólapra másolva!

Milan Kundera, a Párizsban élő világhírű cseh író helyreigazítást követel az őt besúgással megvádoló Respekt című prágai hetilaptól. Ha a lap ezt nem teszi meg, pert indít ellene - közölte a közszolgálati rádióban a Kundera csehországi jogi képviseletét ellátó Dilia irodalmi ügynökség igazgatója, Jirí Srstka. Hozzátette: Kundera a kért helyreigazítás szövegét is konkrétan és pontosan megfogalmazta, s ezt továbbították a lapnak.

"A helyreigazítási kérelmet megkaptuk. Jogászaink már foglalkoznak vele" - mondta a rádiónak Martin M. Simecka, a perrel fenyegetett Respekt főszerkesztője. A neves liberális politikai magazin tulajdonosa Zdenek Bakala, az egyik leggazdagabb cseh vállalkozó.

A cseh nemzeti emlékezet intézetének egyik történésze a közelmúltban olyan dokumentumot talált, amely szerint Kundera adta fel a rendőrségnek 1950-ben Miroslav Dvoráceket, aki titkos megbízatással érkezett Nyugatról Prágába. Dvoráceket letartóztatták, és 14 évet ült börtönben hazaárulás miatt. Kundera a CTK hírügynökségnek adott nyilatkozatában határozottan tagadta, hogy bármiféle köze lenne az ügyhöz. A dokumentumot a Respekt című liberális cseh hetilap közölte.

A múlt hét elején kipattant Kundera-ügy folyamatosan nagy teret kap a cseh sajtóban, s a vélemények erősen megoszlanak. Számos ismert és elismert személyiség - például Václav Havel, Milan Uhde, Petr Uhl, Josef Skvorecky - kiállt Kundera mellett, míg mások támadják vagy bírálják. "Kunderát utolérte kommunista múltja, amellyel eddig képtelen volt leszámolni" - állítja például Jirí Stránsky író a Respekt legújabb kiadásában. Kundera mellett foglalt állást a cseh tudományos akadémia is.

Bár a rendőrségi feljegyzés hitelességét szinte senki sem vonja kétségbe, azt megkérdőjelezik, hogy az eset valóban úgy történt-e, ahogy azt a történész magyarázza, s egyáltalán Kundera volt-e az, aki jelentett. Egy kortárs tanú a múlt héten egyenesen cáfolta, hogy Kundera adta volna fel Dvoráceket.