Súlyos büntetést róttak ki a cseh gyerekkínzókra

Vágólapra másolva!
Súlyos börtönbüntetéseket szabott ki a bíróság egy csehországi gyerekkínzási ügyben. Két kisfiút rendszeresen ketrecbe zártak, durván vertek és éheztetettek nőrokonaik, az ügyész szerint azzal a céllal, hogy ellenvetés nélkül szolgálják ki őket és céljaikat a gyerekek.
Vágólapra másolva!

Ítéletet hozott a brünni regionális bíróság pénteken egy hatalmas botrányt kavaró brutális gyermekkínzási ügyben Csehországban. A bűncselekmény 2006-ban és 2007-ben történt a dél-morvaországi Brünnhöz közeli Kurim faluban. A két kiskorú fiút - Ondrej és Jakub Mauert - nagynénjük, Katerina Mauerová és anyjuk, KIára Mauerová kínozták barátnőjükkel, Barbora Skrlovával együtt. A rendkívül szövevényes és zavaros ügy hátterében egy vallási szekta nyomai is megtalálhatóak, de ennek hatását az eseményekre a bíróságnak nem sikerült teljes mértékben tisztáznia.

A bíróság Katerina Mauerovát tíz, Klára Mauerovát kilenc, Barbora Skrlovát pedig öt évi szabadságvesztésre ítélte. Két további vádlott hét-hét évnyi börtönbüntetést kapott. A két kiskorú gyereket egyelőre nevelőotthonban helyezték el. A fiúk apja évek óta nem élt a családdal, és a felesége eltiltotta a gyerekekkel való kapcsolattartástól is. Az apa most bírósági úton próbálja elérni, hogy fiait ő nevelhesse.

Az államügyészség vizsgálatai alapján a bíróság bizonyítottnak találta, hogy a vádlottak a két kiskorút rendszeresen ketrecbe, ablak nélküli pincébe zárták, durván verték, kínozták, cigarettavégekkel égették, éheztették. "Nehéz pontosan megmondani, hogy mi volt az elítéltek célja. Vizsgálataink alapján valószínűsíthető, hogy a kínzásokkal a gyerekeket pszichikailag meg akarták törni, és olyan egyénekké nevelni őket, akik minden ellenvetés nélkül hajlandóak kiszolgálni bizonyos, például vallási ügyeket" - mondta újságíróknak Zuzana Zámorcová államügyész.

A több mint négy hónapig tartó bírósági pert a cseh televíziók többnyire egyenes adásban közvetítették.