Újra elővették Natascha Kampusch ügyét

Vágólapra másolva!
Ismét nyomoznak az osztrák hatóságok Natascha Kampusch, a nyolc éven át fogva lány ügyében, hogy kiderüljön, fogva tartójának volt-e a cinkostársa. Egy független bizottság szerint a korábbi vizsgálat során a rendőrök nem követtek megfelelően minden nyomot.
Vágólapra másolva!

Az osztrák hatóságok újra nyomoznak az elrabolt és nyolc évig fogva tartott leány, Natascha Kampusch ügyében. Az eljárás azért indult újra, hogy kiderítsék, elrablójának, Wolfgang Priklopilnak volt-e cinkostársa. 1998-ban tűnt el az akkor még csak tízéves Natascha, akit Priklopil nyolc és fél éven át tartotta bezárva egy ablaktalan, föld alatti helyiségben Bécs közelében. A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, elrablója még aznap öngyilkosságot követett el.

Günther Platter belügyminiszter márciusban felkért egy független nyomozókból álló különbizottságot, hogy vizsgálja meg, a rendőrség hibázott-e a nyomozás során. A bizottság júniusban elkészült jelentésében megállapította, hogy a rendőrség nem járt el kellő gondossággal, több olyan szálat is elvarratlanul hagyott, amelyen hamarabb a kislány elrablójának a nyomára juthatott volna. Az ügy jellegére tekintettel a bizottság szerint behatóbban kellett volna vizsgálni, Priklopilnak volt-e bűntársa, mert erre voltak bizonyos jelek.

Az igazságügy-minisztérium szóvivője pénteken azzal indokolta az ismét elindított nyomozást: felmerült a gyanú, hogy a Priklopilnak volt tettestársa, és amennyiben ez igaz, valószínűleg szabadlábon van, és veszélyt jelenthet másokra. Kampusch a pénteki bejelentésre reagálva azt mondta: nem tudja, hogy Priklopilnak volt-e tettestársa, de ha volt, szerinte is bíróság elé kell állítani, nem szabad elkerülnie a felelősségre vonást.