Megalakult a bajor kormánykoalíció, 1962 óta először

Vágólapra másolva!
Több mint négy évtized óta először koalíciós kormány alakult Bajorországban. Pénteken késő este jött létre az erről szóló megállapodás a tartományban mostanáig egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) és a helyi törvényhozásba 14 év után ismét bejutott liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) között. Szombati rendkívüli kongresszusán a CSU jóváhagyta a megállapodást, majd arról is döntött, hogy a német kormány mezőgazdasági minisztere, Horst Seehofer lesz az új pártelnök.
Vágólapra másolva!

Az 59 éves politikus az egyetlen jelölt volt a tisztségre, a küldöttek valamivel több mint 90 százaléka támogatta őt.

Seehofer a Német Kereszténydemokrata Unióval és a Német Szociáldemokrata Párttal közösen kormányzó kisebbik német konzervatív párt nyolcadik elnöke. Megválasztására azt követően került sor, hogy a CSU szeptemberi választási kudarca után lemondott Erwin Huber pártelnök.

Miután a választási kudarc nyomán lemondott Günther Beckstein korábbi tartományi miniszterelnök is, az előzetes jelölés alapján Seehofer lesz Bajorország új kormányfője is. Seehofer korábban bejelentette, hogy miniszterelnökké történő megválasztása után lemond a szövetségi kormányban betöltött mezőgazdasági miniszteri tisztségről.

Konzervatív-liberális koalíció jöhet

A konzervatív-liberális koalíció egyfajta modellként szolgálhat a jövő őszi országos parlamenti választások előtt, különös tekintettel arra, hogy az előzetes nyilatkozatok szerint a konzervatívok és a liberálisok az országos választásokra egyaránt az egymással való koalíciós szövetség elsőbbsége mellett döntöttek.

A szeptember végén tartott bajorországi tartományi parlamenti választásokon a CSU elvesztette több évtizedes egyeduralmát, abszolút többségét a törvényhozásban. A szavazás nyomán egyértelművé vált, hogy a kisebbik uniós párt a tartományban koalícióra kényszerül, és a CSU ezt követően kezdett tárgyalásokat az FDP-vel, amely hosszú idő után ismét képviselőket küldhet a müncheni parlamentbe.

Bajorországban egyébként utoljára 1960-62 között, Hans Ehard kormányában vett részt a CSU-n kívül más párt, akkor is az egyik miniszter az FDP soraiból került ki.

A bankárok maradnak

A tárgyalásokat megnehezítette az állami tulajdonban lévő Bayerische Landesbank (BayernLB) súlyos pénzügyi válsága, illetve eladósodása. (a Spiegel Online szerint 6,4 milliárd eurós "lyuk" támadt a bank gazdálkodásában.) Az FDP ugyanis ragaszkodott az ezzel kapcsolatos felelősség tisztázásához.

Értesülések szerint végül beérte azzal, hogy Erwin Huber, a bajor keresztényszociálisok pártjának posztjáról a választások nyomán lemondott elnöke személyes felelősséget vállalt a BayernLB kudarcáért, és közölte azt is, hogy a jövőben kormányzati szerepet sem kíván vállalni. Korábban mind Hubert, mind Günther Beckstein volt tartományi miniszterelnököt az a vád érte, hogy felelősek a bajor tartományi bank jelentős eladósodásáért.

Magyar érdekeltség

Huber egyébként a bank vezetőségében is helyet foglal, mindemellett jelenleg a bajor kormány minisztere is. A Spiegel Online szerint korábban a bajor politikusok közül Horst Seehofer, leendő tartományi miniszterelnök utalt a BayernLB élén álló elnök, Michael Kemmer esetleges leváltására. Kemmer a magyar MKB Bank felügyelőbizottsági tagja is - idén márciusban választották újra erre a tisztségre, az MKB honlapja szerint. (A BayernLB Magyarországon ugyanis az MKB Bank résztulajdonosa.)