Nyílt ellentét bontakozott ki Topolánek és Klaus között

Vágólapra másolva!
Václav Klaus beavatkozása a Polgári Demokratikus Párt dolgaiba meghaladja azt a szerepet, amelyet a politikában az elnöknek játszania kellene - jelentette ki péntek este Mirek Topolánek, a párt elnöke.
Vágólapra másolva!

Topolánek, akit pártjának a múlt heti regionális önkormányzati választáson elszenvedett kudarcáért egyre több kritika ér, megjegyezte, úgy érzi, hogy az elnök aktívabb, mint ígérte. "Ebben az értelemben a pártok feletti elnöki szerep jobban illene hozzá." - így a miniszterelnök.

Klaus, aki a polgári demokraták köreiben az egyre inkább előtérbe kerülő Topolánek-ellenes frakciót támogatja, szóvivője útján üzent Topoláneknek: a pártelnöknek a regionális szenátusi választás napján inkább a voksolással, semmint az államfő bírálatával kellene foglalkoznia.

Harc a PDP elnöki székéért

A prágai sajtó szerint Klaus nem titkolja, hogy a Polgári Demokratikus Párt decemberi tisztújító kongresszusán szeretné elérni Topolánek távozását a pártelnöki tisztségből. Saját jelöltje Pavel Bém prágai főpolgármester, aki az utóbbi napokban szintén nem fukarkodott Topolánek bírálatával.

Az államfő a héten - félretéve pártok felettiségét - két olyan polgári demokrata szenátorjelölt kampánygyűlésén is felszólalt, akik nyíltan Topolánek ellenfelei a párton belül. Ivan Langer belügyminiszter, a pártelnök egyik legközelebbi munkatársa a televízióban nyíltan "nagyon szerencsétlennek" minősítette Klaus lépését.

Az államfő nem való pártkampány-rendezvényre

Topolánek nyilatkozatában felszólította Klaust, aki államfőként is a Polgári Demokratikus Párt tiszteletbeli elnöke, hogy vasárnapi televíziós interjújában ne foglalkozzon a párt belső ügyeivel, illetve az ő személyével. Radim Ochvat, az államfő szóvivője megerősítette, hogy Klaus vasárnap valóban egy órás interjút ad a Prima kereskedelmi televíziónak, de Topolánek figyelmeztetésére nem kívánt reagálni. "Az államfő dolga, hogy miről fog beszélni" - jegyezte meg a szóvivő.

Klaus nyílt kampányolása néhány polgári demokrata szenátor mellett az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt éles bírálatát is kiváltotta. "Úgy vélem, hogy civilizált országban és nem Ferenc József idejében élünk. Az államfő nem egyeduralkodó, és eszerint kellene viselkednie is" - fejtette ki Paroubek, aki nagyon inkorrektnek minősítette az államfő beavatkozását a választási kampányba.