Amerikai katonákat vádol Szíria 8 ember megölésével

Vágólapra másolva!
Nyolc civilt öltek meg amerikai katonák Szíria keleti részén, egy tanya ellen intéztek helikopterről támadást - jelentette a szíriai hivatalos hírügynökség és az állami televízió is. Az amerikai hadsereg nem erősítette meg a híreket, még vizsgálják a támadást.
Vágólapra másolva!

Amerikai katonák megöltek nyolc civilt vasárnap Szíria keleti részén, az iraki határ térségében egy egy kommandósakcióban - közölte a szíriai állami televízió és a SANA hivatalos hírügynökség. Négy másik embert sebesülésekkel kórházba szállítottak. (Az ad-Dúnia szíriai magántelevízió kilenc halottról és 14 sebesültről tud.)

A beszámolók szerint Irak felől berepült négy helikopterről ugráltak le a támadók, és az iraki határ irányába is távoztak a késő délutáni akció után. Egy épülőfélben lévő ház ellen intéztek rohamot asz-Szukkaríja tanyán, az iraki határtól nyolc kilométerre.

A szíriai külügyminisztérium tiltakozásul bekérette a damaszkuszi amerikai ügyvivőt és Irak diplomáciai képviselőjét. A szíriai külügyminiszter-helyettes azt mondta, Szíria elítéli ezt a "súlyos támadást". A határ iraki oldalán fekvő Káim városának polgármestere megerősítette, hogy szíriai oldalon amerikai helikopterek támadtak egy falut. Szavai szerint a települést szíriai katonák vették körül.

Egyelőre sem a Nyugat-Irakban állomásozó amerikai erők, sem a washingtoni védelmi minisztérium nem adott közelebbi felvilágosítást az esetről. Az amerikai hadsereg szóvivője, Brooke Murphy csak annyit mondott a CNN-nek: egyelőre nem erősítik meg a hírt, de vizsgálják a vádakat.

John Kelly vezérőrnagy, a Nyugat-Irakba vezényelt amerikai erők parancsnoka azt mondta csütörtökön, hogy az amerikai csapatok megkétszerezik a szíriai határ biztosítását célzó erőfeszítéseiket. Szavai szerint ugyanis Szíriából továbbra is szivárognak be Irakba a lázadók sorait erősítő fegyveresek.