Nem jön össze Livninek a kormányalakítás

Vágólapra másolva!
Nem tud többségi kormányt alakítani Izraelben Cipi Livni, a Kadima elnöke, így várhatóan előrehozott választások kiírását kezdeményezi Simon Peresz államfőnél. Livni szeptember közepén lett kormányfőjelölt és Izrael második női miniszterelnöke lehetett volna, de pénteken elpártolt tőle a vallásos Sasz párt.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb izraeli parlamenti párt, a Kadima elnöke, Cipi Livni várhatóan bejelenti, hogy sikertelenek voltak koalícióalakítási kísérletei, ezért előrehozott választások kiírását fogja javasolni Simon Peresz államfőnek - jelentette a BBC Livni tanácsadóira hivatkozva.

Livni vasárnapig adott határidőt a többi pártnak, hogy jelezzék, részt kívánnak-e venni az izraeli kormánykoalícióban.

Legnagyobb kudarcát pénteken szenvedte el, amikor a vallásos Sasz párt jelezte, hogy nem kíván koalícióra lépni a Kadimával. A Sasz azt állította, azért lépett vissza a koalíciótól, mert a Kadima nem ment bele a gyerekeknek járó jóléti támogatások növelésébe, illetve nem járult hozzá, hogy Jeruzsálem hovatartozásának kérdését kivegyék a palesztinokkal folytatott tárgyalások pontjai közül.

Livni csak a Munkapárt támogatását tudta megszerezni, ez azonban kevés a parlamenti többséghez.

Livni szeptember 18-án lett a Kadima elnöke. A korrupciós vádak miatt lemondott Ehud Olmertet váltotta a pártlenöki székben és ezzel megszerezte a kormányfőjelöltséget is, így komoly esélye volt rá, hogy Golda Meir után Izrael második női kormányfője lehessen. Olmert lemondása után 42 napja volt a koalíció megalakítására.