Az Aranykéz utcai merénylet gyanúsítottját foghatták el

Vágólapra másolva!
Elfogott a cseh rendőrség egy 52 éves szlovák férfit, aki ellen több gyilkosság miatt nemzetközi körözés volt érvényben. A férfi valószínűleg azonos a budapesti Aranykéz utcai merénylet egyik gyanúsítottjával, Jozef Roháccal, aki után kilenc éve kutat Európa-szerte a rendőrség. A cseh rendőrség a Népszabadságnak megerősítette, hogy Rohácról van szó.
Vágólapra másolva!

A cseh rendőrség elfogott egy 52 éves szlovák állampolgárt, aki ellen több gyilkosság és robbanószerrel való visszaélés gyanúja miatt nemzetközi körözés volt érvényben - közölte hétfőn a cseh rendőrség szóvivője. A férfit egy rutinellenőrzés során vették őrizetbe vasárnapra virradóra Prága központjában. Ittasan vezetett, a rendőrök a papírjait is gyanúsnak találták.

A férfi Jozef Rohác - ezt a Népszabadságnak megerősítette a prágai rendőrfőkapitányság szóvivője, a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ugyanakkor nem kommentálta az információt. Ő egyebek között a budapesti Aranykéz utcai merénylet egyik gyanúsítottja, aki után kilenc éve kutat Európa-szerte a rendőrség. A magyar rendőrség Rohácot és egy Imrich Oláh nevű férfit gyanúsít az Aranykéz utcában 1998-ban elkövetett robbantással, amelyben négy ember halt meg.

Rohácot és Oláhot Szlovákiában Robert Remiás volt rendőr meggyilkolásával gyanúsították, majd 2006 szeptemberében a pozsonyi ügyészség leállította az eljárást. Pavla Kopecká, a cseh bűnügyi rendőrség szóvivője szerint egy csehországi bíróság dönt majd arról, hogy a férfit Szlovákiának vagy Magyarországnak adják ki.

Az Aranykéz utcában 1998-ban Boros Tamás ellen követtek el merényletet. Budapest belvárosában, fényes nappal autóba rejtett pokolgéppel ölték meg. A robbanásnak három másik, éppen arra járó ember is áldozatul esett. Rohác elfogása és esetleges vallomása több magyarországi és szlovákiai bűntényre is fényt deríthet - írja a Népszabadság.